Очаква се Байдън да признае арменския геноцид

[Pool/EPA/EFE]

Очаква се президентът на САЩ Джо Байдън официално да признае геноцида на арменците в Османската империя по време на Първата световна война, стана ясно в сряда (21 април). Ходът може да вбеси Турция и допълнително да навреди на вече обтегнатите отношения между двата съюзника в НАТО.

Ходът до голяма степен би бил символичен, но ще означава промяна в десетилетия внимателно подбиран език от страна на Белия дом и би дошъл в момент, в който Анкара и Вашингтон са в обтегнати отношения по редица въпроси.

Байдън вероятно ще използва думата “геноцид” като част от становище на 24 април, когато по света се почита паметта на жертвите, съобщават три запознати източника. Източниците обаче предупредиха, че предвид важността на двустранните връзки с Турция, Байдън може да реши да не използва термина в последния момент.

Говорителката на Белия дом Джен Саки се очаква да каже “нещо повече по въпроса” в събота.

Преди година, все още в качеството си на кандидат-президент Байдън заяви, че убийството на 1,5 милиона арменски мъже, жени и деца в последните години от съществуването на Османската империя трябва да бъде признато за геноцид.

“Днес си спомняме жестокостите, с които се сблъсква арменският народ в Мец Йегерн – арменския геноцид. Ако бъде избран, обещавам да подкрепя резолюция, признаваща арменския геноцид, и ще направя универсалните права на човека свой основен приоритет”, написа Байдън в Туитър по това време.

Турция приема, че много арменци, живеещи в Османската империя, са били убити при сблъсъци с османските сили по време на Първата световна война, но оспорва цифрите и отрича убийствата, организирани систематично, представляващи геноцид.

В продължение на десетилетия мерките за признаване на арменския геноцид не можеха да минат в Конгреса на САЩ, а американските президенти се въздържаха да го наричат ​​така, заради опасения относно отношенията с Турция и интензивното лобиране от страна на Анкара.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган установи тясна връзка с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, но все още не е говорил с Байдън, откакто стана президент на 20 януари.

Докато турските и американските официални представители водят преговори, администрацията на Байдън засили натиска върху Турция, като често изразява недоволството си от репутацията на Анкара в областта на правата на човека.  Различията между двете страни по множество въпроси, включително закупуването на руско оръжие от Турция и системните и политическите различия в Сирия остават.

Всеки ход на Байдън да признае масовите убийства като геноцид допълнително ще навреди на вече обтегнатите връзки между съюзниците в НАТО, посочи турският външен министър Мевлют Чавушоглу във вторник.

Иън Бремър, основател на изследователската и консултантска фирма Eurasia Group, коментира, че очакваният ход на Байдън отразява влошените отношения между съюзниците в НАТО, но отговорът на Ердоган вероятно ще бъде слаб.

“Mалко вероятно е Ердоган да провокира САЩ с действия, които могат допълнително да подкопаят слабата икономика на Турция”, каза той.

През 2019 г. американският сенат прие необвързваща резолюция, признаваща убийствата като геноцид – исторически ход, който силно разгневи Турция.

Адам Шиф и група от 100 двупартийни депутати изпратиха писмо до Байдън тази седмица, в което го призовават да изпълни обещанието от предизборната си кампания и да “поправи десетилетия на грешки”.