Пекин предупреждава, че Вашингтон разпалва нова студена война

Китайският външен министър Ван И се вижда на екран, докато той говори пред репортери по време на онлайн пресконференция в Пекин, Китай, 24 май 2020 г. [Roman Plilipey/EPA/EFE]

САЩ тласкат отношенията с Китай дo ръба на нова студена война, заяви външният министър на Китай в неделя (24 май), отхвърляйки “лъжите” на САЩ, свързани с коронавируса. Той посочи, че Пекин е отворен към международните усилия за намиране на първоизточника на пандемията.

В тон с влошаващата се словесна война с Вашингтон относно пандемията и действията на Пекин за затягане на контрола над Хонконг, Ван И посочи, че САЩ са били заразени от “политически вирус”, който подтиква политически фигури непрекъснато да атакуват Китай.

“Известно ни е, че някои политически сили в САЩ вземат китайско-американските отношения за заложници и изтласкват нашите две страни до ръба на нова Студена война”, заяви китайският външен министър пред репортери по време на пресконференция в годишната парламентарна сесия на парламента на Китай.

Дългогодишните търкания между двете суперсили по отношение на търговията, правата на човека и редица други въпроси се задълбочиха след избухването на новия коронавирус.

Ван не уточни за кои сили говори. В същото време американският президент Доналд Тръмп застана начело на световната критика към първоначалния китайски отговор на пандемията, която доведе до смъртта на повече от 340 000 души и икономическа криза по целия свят.

Тръмп и членовете на администрацията му тврърдят, че Китай е прикрил появата на вируса в края на миналата година и е забавил първоначалния си отговор. Тръмп дори заяви, че е виждал доказателства, свързващи пандемията с лаборатория в Ухан.

В САЩ критиката на Вашингтон се възприема като опит на Тръмп да отклони вниманието от собствения си провал в овладяването на кризата с COVID-19.

Ван също отправи критика към действията на САЩ за овладяване на вируса. В момента страната отбелязва най-големия брой на заразени с COVID-19 в света.

“Призовавам САЩ да спрат да губят време и човешки живот”, подчерта Ван.

Той посочи, че Китай е отворен за международно сътрудничество при идентифицирането на първоизточника на новия коронавирус, но подчерта, че всяко разследване трябва да бъде без политическа намеса.

Заклеймяване на Китай”

“Някои политически фигури в САЩ бързат да поставят етикет на вируса, да политизират произхода му и да заклеймят Китай”, посочи Ван.

Повечето учени смятат, че вирусът се е прехвърлил от животни на хора, след като се е появил в Китай, вероятно на пазар в централния град Ухан, където се продават екзотични животни за храна.

През последните седмици редица правителства, сред които САЩ и Австралия, призоваха за разследване на точния произход на вируса.

Световната здравна организация призова Пекин да покани нейни експерти, за да проучат източника на вируса. Вместо това Китай предложи глобалният отговор на COVID-19 да бъде оценен след края на пандемията.

Във вторник членовете на СЗО приеха резолюция, внесена от Европейския съюз, на първото виртуално събрание на органа на ООН за преглед за международния отговор на пандемията, която не изключва Китай.

Ван посочи, че разследването трябва да “изключи всяка презумпция за вина”.

“Освен опустошенията, причинени от новия коронавирус, наблюдаваме и политически вирус, разпространяващ се чрез САЩ”, каза той.

“Този ​​политически вирус засяга използването на всяка възможност за нападение над Китай. Някои политици напълно пренебрегват основните факти, измислят твърде много лъжи, насочени към Китай и стоят зад прекалено много конспирации”.

Предлагането на закон за сигурност в Хонконг в петък, с цел да се потуши продемократичното движение на полуавтономния град, също доведе до критики от САЩ и други държави.

Ванг обаче защити плана, като заяви, че той трябва да бъде приложен възможно най-бързо. Външният министър добави, че месеците протести в Хонконг през миналата година срещу нарастващото влияние на Китай във финансовия център “сериозно застрашават националната сигурност на Китай”.