Пекин: САЩ разпалват нова студена война заради президентските избори

Китайският външен министър Ван Йи по време на онлайн пресконференция в Пекин, Китай, 24 май 2020 г. [Роман Плилипей / EPA / EFE]

Китай обвини Съединените щати в четвъртък (30 юли), че разпалват нова студена война, защото някои политици търсели изкупителна жертва за засилване на подкрепата преди президентските избори в САЩ през ноември.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп посочи Китай като основен конкурент на Запада и обвини президента Си Цзинпин, че се възползва от търговията и не казва истината за епидемията от коронавирус, който Тръмп нарича “китайска чума”.

Запитан дали си представя нова студена война, посланикът на Китай в Лондон Лю Сяоминг коментира, че САЩ са започнали търговска война с Китай и че този подход няма да излъчи победител.

“Не Китай е настойчивият. Другата страна на Тихия океан е тази, която иска да започне нова студена война с Китай, така че трябва да дадем отговор на това”, заяви Лю пред журналисти. “Нямаме интерес от никаква студена война, нямаме интерес от каквато и да е война”.

“Всички виждаме какво се случва в Съединените щати, те се опитаха да направят Китай изкупителна жертва, искат да обвинят Китай за проблемите си”, каза той. “Всички знаем, че това е изборна година”.

Посланикът не спомена по име Тръмп или кандидата за президент на демократите Джо Байдън, но каза, че някои американски политици правели и казвали всичко, само за да бъдат избрани.

“Те искат да направят всичко, включително да се отнасят с Китай като с враг”, посочи Лю. “Вероятно смятат, че им трябва враг, те мислят, че искат студена война, но ние нямаме интерес към това. Продължаваме да казваме на Америка, че Китай не е техен враг, Китай е техен приятел и партньор”.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви по-рано този месец, че САЩ искат да създадат глобална коалиция, за да се противопоставят на Китай, след като обвини Пекин в експлоатация на пандемията за постигане на собствени интереси.

На въпрос дали отношенията със Съединените щати са се влошили до степен на непроправимост, Лю коментира: “Не мисля, че сме преминали точката, от която няма връщане”.

След като британският премиер Борис Джонсън отмени забрана на участието на Huawei в изграждането на 5G мрежи, Лю категорично предупреди, че Обединеното кралство няма бъдеще, ако се опита да се разграничи от комунистическата държава.

“Трудно е да си представим ‘Глобална Великобритания’, която заобикаля или изключва Китай, разграничаването от Китай означава изключване на възможности, пренебрегване на растежа и на бъдещето”, добави Лю.

Той посочи, че Лондон е отровил отношенията, като се е намесил в бившата си колония Хонконг и предупреди, че Обединеното кралство ще “плати цената”, ако иска да се отнася с Китай като към враждебна държава.