Пекин търси автократични приятели, за да разбие “американската клика”

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф поздравява китайския външен министър Ван И (ляво) след церемония по подписване на  ключов документ в Техеран, Иран, 27 март 2021 г. [Abedin Taherkenareh / EPA / EFE]

Китай затопля връзките си с автократични партньори като Русия и Иран, както и с икономически зависими държави, като същевременно използва санкции и заплахи, за да се опита да разруши съюзите, които Съединените щати изграждат срещу него.

Според дипломати и анализатори Пекин трябва да се тревожи, защото администрацията на президента Джо Байдън призовава други демокрации да втвърдят тона срещу Китай в световен мащаб по въпросите за правата на човека и регионалната сигурност, като и заради споровете  в Южнокитайско море.

“Китай винаги решително се е  противопоставял на САЩ да участва в блокова политика в идеологически план и да формира антикитайски клики“, се казва в изявлението на китайското външно министерство пред Ройтерс.

“Надяваме се, че съответните държави виждат ясно собствените си интереси и няма да се оставят да бъдат антикитайски инструменти на САЩ“, допълват от ведомството.

След бурните разговори между високопоставените американски и китайски дипломати в Анкъридж миналия месец Пекин изглежда се ангажира по-тясно със страни като Русия, Иран и Северна Корея, които също са в топ списъка на санкциите, които налагат САЩ.

Студен комфорт

“Китай е много притеснен от американската дипломация, която търси съюзници“, каза Ли Минджианг, доцент в Школата за международни изследвания в Сингапур. Той посочва за пример “опитите за стопляне на отношенията“ с правителства, които са трън в очите на Запада.

Дни след срещата в Аляска, главният дипломат на китайското правителство, държавният съветник Ван И, прие руския външен министър Сергей Лавров, който призова Москва и Пекин да се противопоставят на това, което той нарече идеологическата програма на Запада. По този повод Лавров обяви отношенията Русия-ЕС за “мъртви“.

Седмица по-късно Ван отлетя за Иран и подписа 25-годишен икономически пакт, за който професор Ши Инхонг от китайския университет Ренмин заяви, че “ефективно излага всяка китайска компания на директни или индиректни американски санкции“.

Междувременно президентът Си Дзинпин обменя послания с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, като призовава за по-задълбочено партньорство с другата държава, чиито амбиции за ядрено оръжие й носи порой от санкции.

Китай ухажва и своите икономически зависими съседи. През последните седмици Ван бе домакин на външните министри от Индонезия, Малайзия, Филипините, Сингапур и Южна Корея в югоизточната китайска провинция Фуджиан.

Ли Минджианг коментира, че Пекин ще даде обещания да помогне на тези страни да съживят икономиките си след пандемията от COVID-19, което ще ги накара да помислят два пъти преди да застанат на страната на САЩ.

След като филипинските дипломати и генерали обвиниха Китай в изпращане на военни кораби в техните води, президентът Родриго Дутерте заяви, че няма да позволи териториалните спорове в Южнокитайско море да попречат на работата с Китай по отношение на ваксините и икономическото възстановяване.

Изграждане на блокове

Байдън продължава да оказва натиск върху Пекин по много от въпросите, които повдигаше администрацията на Тръмп, но с по-фокусирана върху съюза стратегия.

На среща между Байдън и японския министър-председател Йошихиде Суга в петък двете страни представиха единен фронт срещу самоувереността на Китай по въпроси, вариращи от спорните острови в Източнокитайско море, известни като Сенкаку в Япония и Диаою в Китай, до въпроси, свързани с правата на човека в Хонконг и Синцзян.

Миналия месец САЩ, Европейският съюз, Великобритания и Канада наложиха координирани санкции заради доказателства за подлагане на принудителен труд в западния регион Синцзян. Още над десет страни заедно обвиниха Китай в задържане на информация от разследване за произхода на пандемията.

Германия, Великобритания, Холандия, Канада и Франция наскоро се присъединиха към САЩ в изпращането на военни кораби през оспорваното Южнокитайско море или обявиха плановете си да го направят.

Вашингтон също така заяви, че иска “координиран подход“ със съюзниците дали да участва в зимните олимпийски игри през 2022 г. в Пекин, на фона на опасения за нарушенията на правата на човека, най-вече за отношението към уйгурите и другите мюсюлмански малцинства в Синдзян.

Разцепване на “кликата”

Китай реагира гневно на демонстрациите на единство от съюзниците на Вашингтон, като дипломатите му нарекоха Япония “васал“, а канадският премиер Джъстин Трюдо “бягащото куче“ на САЩ.

Стратегията на Китай за отслабване на това единство се върти около насърчаването на съюзниците на САЩ да се ангажират с Пекин и поставят икономическите ползи на първо място, като същевременно ги наказват, ако участват в съвместни действия срещу Китай.

Пекин отговори на санкциите на ЕС, които засегнаха високопоставени служители в Синдзян, с несъразмерно строги контрасанкции, казаха анализатори. Според тях  по този начин Пекин излага  на риск дългоочакваното инвестиционно споразумение.

Янка Ортел, директор на Азиатската програма към Европейския съвет за външни отношения, вярва, че Пекин е готов да жертва икономическите ползи в името на  основните интереси, ако те са застрашени от съюза между САЩ и ЕС.

Си проведе телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, като й каза, че се надява “ЕС да направи правилна преценка за своята независимост“.

Но Китай все още се нуждае от европейски технологии и инвестиции, каза Йорг Вутке, президент на Европейската търговска камара в Китай.

“Те все още говорят с нас, въпреки санкциите, бизнесът продължава и това е много успокояващо.“, допълни експертът.

Пекин не се е отказал да убеждава Вашингтон, че сътрудничеството е по-добро от конкуренцията, както демонстрира миналата седмица, когато увери американския пратеник по климата Джон Кери, че ще окаже подкрепата за виртуалната среща на върха на Байдън тази седмица.

„Китай се надява, че Вашингтон може да оцени, че в интерес на САЩ е Китай да бъде негов приятел, а не враг“, каза проф. Ван Вен от китайския университет Ренмин.