Подкрепяни от Русия тролове атакуват финландски медии

[Shutterstock/BigTunaOnline]

Руска ферма за тролове, която получава косвена подкрепа от Кремъл, се е насочила към финландски медии и техните журналисти и редактори в рамките на кампания с цел тормоз.

Фермата за тролове „Киберфронт Z“ е публикувала на страниците си в приложението за съобщения “Телеграм” имената на четири финландски медийни компании. Споменати са Финландската радиотелевизионна компания (YLE), която първа съобщи за кампанията, и вестниците Keskisuomalainen, Etelä-Saimaa и Selkokeskus.

Публикувани бяха и акаунтите в социалните медии на Меря Юла-Антила, главен изпълнителен директор на YLE, и Арто Сатонен, депутат от Партията на националната коалиция и председател на Надзорния съвет на YLE. Съобщение в „Телеграм“ е насърчавало хората да им изпращат линкове, предоставени от фабриката за тролове. Те включват песни, видеоклипове и мемета, които идолизират руските действия.

Тролската кампания  е получила поне косвена подкрепа от Кремъл. Говорителката на външното министерство Мария Захарова невярно твърди, че западните медии крият „истината за престъпленията, извършени от киевското правителство“, и че са отказани интервюта на руски представители.

Вербуването на обикновени руски интернет потребители се е засилило след нападението над Украйна, съобщава YLE.