Подсъдим за руски шпионаж се кандидатира за български президент

Владимир Путин и Николай Малинов [ТАСС]

Подсъдимият за шпионаж полза на руснаци Николай Малинов се кандидатира за президент на партия „Русофили за възраждане на Отечеството“, на която е председател.

“Вече пети месец парламентарно представените партии не могат да излъчат правителство. Политическото безсилие не е плод на различни визии за развитието на България. Безплодността на два парламента я дължим на конюнктурни, тясно партийни и личностни сблъсъци. Никоя от партиите, прескочили бариерата от 4% на изминалите два избора, не поставя под въпрос нито колониалния статут на страната ни, нито икономическата и финансовата политика, водещи до най-големите неравенства и до най-голямата бедност в ЕС, нито опасната за бъдещето ни външна политика на България“, коментира Николай Малинов.

Той обясни, че неговата кауза е за “мир и сътрудничество“, на която симпатизират и социалисти, и дясноцентристи.

По същото време прокуратурата съобщи, че делото за шпионаж срещу Малинов започва по същество в съдебна фаза на 26 октомври.

“Те имат само едни голи обвинения, без нито един факт. Аз никога през живота си не съм имал достъп до секретна информация, за да мога да я получа отнякъде и някому да я предам. Моите позиции винаги са били публични. Пред всички медии, след като излязох от затвора, заявих, че ще продължа да правя това, което правя. И съм категоричен, че то е правилно за България“, обясни Малинов при внасянето на неговото дело в съда преди около три месеца.

В края на юни Русия използва делото срещу Малинов, за да обвини България, че атакува хората, които „не са съгласни с антируската истерия и които се застъпват за идеята за добросъседство с Руската федерация“. Това бе обявено в специално изявление на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, разпространено от ТАСС.

„Остава да разчитаме, че правосъдието в някои страни няма да обслужва политически поръчки, да играе ролята на средство за разчистване на сметки с инакомислещите“, казва говорителката на руското външно министерство.

Според прокуратурата Малинов се е „поставил в услуга на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна“. Твърдението е, че той предоставял данни на членове на две организации – „Двуглав орел“ и „Институт за стратегически изследвания“

Делото срещу него доведе до сериозни сътресения в съдебната система. Малинов бе пуснат от съда да пътува до Москва, за да бъде награден с орден от руския президент Владимир Путин. Съдията Андон Миталов, разрешил пътуването, бе обявен за персона нон грата от САЩ.