Полският президент забрани достъпа на журналисти до границата с Беларус

Хиляди хора, които търсят убежище в Европейския съюз, са хванати в капан при ниски температури на границата с Полша от 8 ноември. [EPA-EFE/STRINGER]

Президентът на Полша Анджей Дуда подписа във вторник (30 ноември) закон, който ще ограничи достъпа на неправителствени организации и журналисти до границата с Беларус във време, в което страната се бори с мигрантската криза.

Законът е удар за опозиционните партии, които се застъпваха за неограничен достъп до медиите, поправка, одобрена от горната камара на парламента в петък, но отхвърлена от долната камара.

Съгласно извънредното положение, обявено в граничния регион през септември, което приключва в полунощ, присъствието на медиите и благотворителните организации бе напълно забранено. Опозицията посочи, че забраната има за цел да прикрие злоупотреби с човешки права.

Правителството обяви, че ограниченията са необходими от съображения за сигурност.

Според новите правила, вътрешният министър може да ограничи достъпа до граничната зона след консултация с началника на Гранична охрана. Въпреки това, журналисти и неправителствени организации могат да влязат по преценка на местните шефове на гранична охрана.

Министърът на вътрешните работи Мариуш Камински коментира във вторник вечер, че ще разпореди временна забрана за влизане в райони около границата.

Европейският съюз обвинява Минск, че е създал мигрантската криза, за да отвърне на санкциите. Беларуският лидер Александър Лукашенко обвинява ЕС в умишлено провокиране на хуманитарна криза.

Полският омбудсман по правата на човека разкритикува новия закон, заявявайки, че той дава на министъра на вътрешните работи правото да ограничава свободата на движение и достъпа до информация за случващото се на границата за неопределено време.

Въпреки че ситуацията на границата се успокои от средата на ноември все още има опити на групи мигранти да прескочат оградата на границата.

Полската гранична охрана съобщи, че в понеделник са засечени 134 опита за преминаване на границата с Беларус.