Полският премиер призовава за пълна забрана на руските изкопаеми горива

Моравецки и Мишел се срещнаха близо до полско-украинската граница, за да обсъдят настоящата военна и хуманитарна ситуация в Източна Европа. [EPA-EFE/Tomasz Gzell]

Европейската комисия трябва да забрани вноса на руски изкопаеми горива, като се започне с въглища, каза полският премиер Матеуш Моравецки по време на среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в сряда.

Моравецки и Мишел се срещнаха близо до полско-украинската граница, за да обсъдят настоящата военна и хуманитарна ситуация в Източна Европа.

Политиците се срещнаха в Йесионка в източната част на Полша и след това отидоха до граничния пункт Корчова-Краковец между Полша и Украйна.

Полският премиер каза, че има остра нужда от мир в Украйна и е необходима помощ за справяне със ситуацията с бежанците. Според Полша, Европейската комисия трябва да забрани вноса на изкопаеми горива от Русия, включително въглища, добави той.

Мишел благодари на полския народ за гостоприемството им към украинските бежанци, като добави, че целта на посещението му е да покаже солидарност с украинския и полския народ.

И двамата политици се съгласиха, че санкциите срещу Русия трябва да бъдат възможно най-строги. Мишел обяви, че ЕС ще отпусне 500 милиона евро за хуманитарна помощ.

„Ние сме длъжни да помагаме на съседите си и ще го направим. Организирахме хуманитарен коридор, ускорихме всички процедури, които можеше да се ускорят. Аз съм в контакт с министър-председателя и президента на Украйна, за да помогна на тези бедни хора, които се опитват да избягат от войната“, каза Моравецки.

Бежанците в Полша получават храна и подслон, а кашони с хуманитарна помощ се трупат в градовете близо до границата с Украйна.

Според доклади, 500 000 украинци са избягали от страната си, 377 000 от които са в Полша.