Полша: Путин е организирал мигранските потоци

Полският министър-председател Матеуш Моравецки  по време на пленарна сесия на Сейма във Варшава, Полша, 9 ноември 2021 г.  [EPA-EFE/PAWEL SUPERNAK]

Полският премиер Матеуш Моравецки обвини във вторник (9 ноември)  руския президент Владимир Путин, че е организирал вълната от мигранти, която се опитва се да влезе незаконно в Полша от Беларус. Той подчерта, че „атаката“ заплашва да дестабилизира Европейския съюз.

Обвинението дойде, когато хиляди мигранти бяха задържани на границата между Беларус и Полша, където присъствието на войски от двете страни породи опасения от конфронтация.

Западните критици от месеци твърдят, че лидерът на Беларус Александър Лукашенко примамва мигранти от Близкия изток в страната си и след това ги изпраща през границата, за да си отмъсти за санкциите на ЕС.

Моравецки беше на границата във вторник, където се срещна с патрулиращите войници и полицаи. Той подчерта, че зад мигрантския поток стои Русия, която е основният международен поддръжник на Беларус.

„Мозъкът на тази атака, която провежда Лукашенко, е в Москва, а именно президентът Путин“, каза Моравецки пред полския парламент.

Той обясни, че мигрантите се използват като „човешки щит за дестабилизиране на ситуацията в Полша и ЕС“.

Германия, която обвини Лукашенко, че „безскрупулно“ експлоатира мигранти, като ги изпраща до полската граница, призова в сряда за нови санкции на ЕС срещу Беларус.

„Лукашенко трябва да осъзнае, че не си е направил добре сметката“, каза германският външен министър Хайко Маас. „Европейският съюз не може да бъде изнудван.“

Дипломати от ЕС коментираха пред Франс прес, че блокът работи за разширяване на съществуващите санкции. ЕС също така настоява властите в над десет страни, главно от Близкия изток и Африка, да попречат на своите граждани да отпътуват за Беларус.

‘Не съм луд’

ЕС обвинява Лукашенко, че се опитва да дестабилизира ЕС, като насърчава мигрантите до неговите граници, най-потърпевши са Полша и Литва, в отмъщение за санкциите, които бяха наложени на Беларус заради трагичното състояние на човешките права в страната.

„Това е част от нечовешкия и наистина гангстерски подход на режима на Лукашенко“, каза говорителят на Европейската комисия Петер Стано пред журналисти във вторник.

Беларус отрича твърденията и обвинява Полша в нарушаване на човешките права, защото  отказва да допусне мигрантите на своя територия.

„Ние не търсим конфронтация“, каза Лукашенко пред държавната информационна агенция Белта.

„Аз не съм луд, разбирам отлично докъде може да доведе това. Но ние няма да коленичим.“, добави той.

Руският външен министър Сергей Лавров обвини Запада, че неговите „военни приключения“ в Близкия изток са накарали мигрантите да избягат от региона.

„Защо, когато става въпрос за бежанци, които се отправят към Европейския съюз от Турция, ЕС предостави финансиране, за да ги задържи на турска територия?“ каза той пред репортери.

„Защо не може да се помогне на беларусите по същия начин?“, попита той.

Гранична криза

Кризата стигна връхната си точка в понеделник, когато стотици мигранти се опитаха да пресекат границата, но бяха блокирани от полска полиция, войници и граничари.

И Полша, и Беларус заявиха във вторник, че между 3000 и 4000 мигранти сега са в импровизиран лагер на границата, близо до полското село Кузница.

Журналистите нямат право да влизат в района, но видеоклипове, публикувани от беларуските и полските власти, показват мигрантите, струпани покрай оградите от бодлива тел, сгушени до запалени огньове, докато температурите достигнаха около нула.

Беларуската гранична служба заяви, че мигрантите в лагера са предимно кюрди, а тяхното физическо и психическо състояние е „изключително тежко“. Освен това им липсват вода, храна и средства за лична хигиена.

„Ситуацията се влошава от големия брой бременни жени и бебета сред бежанците, които трябва да прекарат нощта на земята при отрицателни температури“, се казва в съобщението.

През последните месеци хиляди мигранти са преминали или са се опитали да преминат от Беларус в източните държави-членки на ЕС – Латвия, Литва и Полша.

Литовските депутати гласуваха във вторник за въвеждане на извънредно положение по границата с Беларус, което влиза в сила от полунощ.

Някои мигранти, които стигнаха до Полша, казаха пред Франс Прес миналия месец, че са останали в гората в продължение на една седмица, след като Беларус им е отказал  да се върнат в Минск и да отлетят у дома, а Полша не ги е пускала да преминат, за да подадат молби за убежище.

Варшава си навлече остри критики заради своя твърд подход към кризата. Полските гранични власти редовно  отблъскват мигранти.