Полша смъмри Германия заради „Северен поток 2“

Полският премиер Матеуш Моравецки дава пресконференция по време на срещата на лидерите на Европейския съюз, Брюксел, Белгия, 22 октомври 2021 г. [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви в четвъртък (18 ноември), че Германия трябва да спре газопровода „Северен поток 2“, ако иска да работи за мир. Той свърза проекта с проблемите на страната му с мигрантите на границата с Беларус.

В интервю за германския всекидневник „Билд“ Моравецки каза, че се страхува от ескалация на ситуацията на границата между ЕС и Беларус, където остават блокирани няколко хиляди мигранти.

„Ние защитаваме границата на ЕС тук, в Полша! Нека работим заедно за мир и да не даваме на руския президент Владимир Путин допълнителни пари чрез енергийни плащания, за да може да продължи да създава проблеми“, каза Моравецки.

Това означава спиране на новия газопровод от Русия. „Северен поток 2 трябва да бъде спрян“, категорично подчерта той.

В същото време ЕС отчаяно се опитва да разреши това, което нарича изкуствена криза по границата, която бе провокирана от Минск. Затова ЕС призова Русия да накара президента на Беларус Александър Лукашенко да сложи край на кризата.

Москва отрича каквато и да е пряка роля, но предложи да посредничи, като същевременно демонстрира подкрепа за Лукашенко, като организира военни учения съвместно с Беларус близо до границата.

Германският канцлер Ангела Меркел разговаря както с президента на Беларус, така и с Моравецки, обяви нейният говорител в сряда. Той добави, че канцлерът е уверила Полша в германската солидарност.

Полша и Украйна обаче са категорично против газопровода „Северен поток 2“. Те твърдят, че тръбопроводът увеличава газовата зависимост на Европа от Русия и застрашава транзитни такси за Украйна, които са й жизненоважни.

Моравецки предупреди, че Европа е изправена пред нова мигрантска криза, ако не успее да реши проблема със струпването на хора по границата. Според него ситуацията, макар и стабилна, става все по-заплашителна.