Помпео започна в Прага обиколка на Централна Европа

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео пристига в Прага на 11 август 2020 г. [@VeronikaKuchyno Twitter]

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео пристигна във Прага във вторник (11 август), като начало на петдневно посещение в Централна Европа с тежък дневен ред, включващ ролята на Китай в изграждането на 5G мрежата.

Помпео ще прекара два дни в Чехия, преди да посети Словения, Австрия и близкия съюзник Полша, която с нетърпение окачва да стане домакин на част от американските военни сили, напускащи Германия, за да я пазят от историческа противник Русия.

Фокусът се очаква да бъде кампанията на Помпео съюзниците на САЩ да се откажат от Huawei, китайският телекомуникационен гигант, считан за заплаха от Вашингтон, тъй като той е водещ в преминаването към интернет от пето поколение, и за намаляване на енергийната зависимост на Европа от Русия.

Във вторник Помпео ще бъде придружен от чешкия си колега Томаш Петричек на посещение в Пилзен, за да отдаде почит на американските войски, освободили западния чешки град през 1945 година.

В сряда той ще се срещне с чешки и американски технологични компании в областта на 5G, след което ще разговаря с чешкия премиер милиардер Андрей Бабиш.

Помпео също ще произнесе реч в чешкия сенат и ще проведе кратка среща с проруския и прокитайски чешки президент Милош Земан.

На следващия ден Помпео ще пътува до Словения, където трябва да подпише двустранно споразумение за 5G сигурност.

В четвъртък Помпео ще пътува до Австрия, за да се срещне с канцлера Себастиан Курц за разговори за американско-австрийската търговия и участието на Австрия в мироопазващи мисии по целия свят.

Накрая държавният секретар ще се посети Полша в събота, за да обсъди преразпределянето на войските, които САЩ изтеглят от Германия.

Наскоро Пентагонът заяви, че Съединените щати ще върнат около 6400 военни от Германия у дома и ще прехвърлят близо 5 600 в други съюзници от НАТО.

Администрацията на Доналд Тръмп има тесни връзки с полския президент Анджей Дуда, който получи покана в Белия дом дни преди да бъде преизбран през юни.

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак заяви, че САЩ ще дисоцират поне 1000 допълнителни военни в Полша.