Помпео: Китай е по-тежко предизвикателство за САЩ, отколкото беше СССР

Снимка, предоставена от канцеларията на Сената, показва, че държавният секретар на САЩ Майк Помпео изнася реч в горната камара на парламента, Сената, в Прага, Чехия, 12 август 2020 г. [EPA/EFE]

Китайската глобална икономическа сила прави комунистическата страна по-труден противник, отколкото Съветския съюз по време на Студената война, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео по време на посещение в Чехия в сряда (12 август).

Помпео призова страните от Европа да се обединят срещу Китайската комунистическа партия  (ККП), която според него използва икономическата си сила, за да упражнява влиянието си по целия свят.

„Това, което се случва сега, не е студената война 2.0“, каза Помпео в реч пред чешкия сенат. „Предизвикателството да се противопоставим на заплахата от ККП в някои отношения е много по-трудно.“

„ККП вече е вплетена в нашите икономики, в нашата политика, в нашите общества по начин, по който Съветският съюз никога не е бил.“

Позоваването на студената война дойде, след като посланикът на Китай в Лондон миналия месец предупреди, че САЩ търсят конфликт с Пекин преди президентските избори в САЩ през ноември.

Връзките между САЩ и Китай тази година бързо се влошиха по редица теми, включително начина, по който Китай реагира с коронавируса, експанзията на производителя на телекомуникационно оборудване Huawei, териториалните претенции на Китай в Южно Китайско море, и китайския натиск върху Хонконг.

Посещението на Помпео в Чехия, част от съветския блок до демократичната кадифена революция през 1989 г., бе първата му спирка в обиколка на региона за обсъждане на темите на киберсигурността и енергийната сигурност.

Той използва повода, за да предупреди срещу руското и китайското влияние и да похвали правителство, което зае твърда позиция спрямо Пекин през последната година.

Държавният секретар се позова на усилията на Чешката република да установи стандарти за сигурност за развитието на 5G мрежите, след като националният регулатор предупреди срещу използването на оборудване, произведено от китайския Huawei.

Помпео и премиерът Андрей Бабиш подписаха декларация за сигурността на 5G през май, но страната не е взела категорично решение да забрани Huawei технологията. Нейният президент Милош Земан насърчава по-тесни връзки с Китай.

Помпео също похвали председателя на чешкия сенат Милан Вистрчил, който последва план на починалия си предшественик да посети Тайван в края на този месец, пътуване, което разгневи Китай.

Помпео каза, че на някои държави в Европа ще е необходимо повече време, за да осъзнаят заплахите, но имало положителна инерция.

„Тенденцията се обърна (в Съединените щати), точно както виждам, че се обърна и тук, в Европа. Западът печели, не позволявайте на никого да ви говори за упадъка на Запада “, каза той.

„Ще трябва всички ние… тук, в Прага, в Полша, в Португалия. Ние имаме задължението да говорим ясно и ясно на нашите народи и то без страх. Трябва да се сблъскаме със сложни въпроси … и трябва да го направим заедно “, каза той.