Португалия е предала на Москва личните данни на протестиращи срещу Путин

Мъж държи снимка на руския опозиционен лидер Алексей Навални по време на протест, в знак на солидарност с беларуските политически затворници по време на посещението на Светлана Тихановская в Лисабон, Португалия, 6 март 2021 г. [EPA-EFE / MARIO CRUZ [EPA-EFE / MARIO CRUZ]

Властите в Лисабон признаха, че са предали на руското посолство в португалската столица личните данни на трима организатори на протест срещу Кремъл. Това действие предизвика недоумение в Брюксел, в четвъртък (10 юни).

Местните власти в Лисабон признаха, че са предали личните данни на активистите, но обясниха, че това е станало законно.

Преди това португалските евродепутати от ЕНП са сигнализирали, че община Лисабон, чийто кмет е близък съмишленик на министър-председателя Антониу Коща, е извършила груба грешка, предавайки данните.

Въпросните активисти организираха протест пред руското посолство в подкрепа на задържания руски дисидент Алексей Навални. Това са трима португалски граждани, двама от които имат и руско гражданство.

Съгласно законодателството на Португалия, организаторите на подобни мероприятия трябва да изпратят личните си данни: име, идентификационен номер, адрес и телефонен номер, до градския съвет, който след това изпраща същите данни на полицията и „компетентните органи“.

Общината очевидно тълкува правилата, че трябва да изпраща данните не само на португалската полиция, но и на руското посолство в Лисабон –  мястото на протеста.

Португалските депутати от ЕНП вероятно ще се опитат да използват гафа като политическа дивидент срещу кмета на Лисабон Фернандо Корея. Той беше заместник на премиера Антониу Коща, когато Коща беше кмет.

В изявлението властите от Лисабон увериха, че практиката е преустановена и по време на неотдавнашни протести срещу правителствата на Ангола, Куба и Израел, лични данни на протестиращи не са били споделяни с посолствата.

Консервативните eвродепутати от Португалия подадоха петиция до първия дипломат на ЕС Жосеп Борел, испански социалист, за да разгледа случая. В първоначална реакция неговият говорител зави, че това е въпрос касаещ защита на личните данни, а не външните работи.