САЩ обещават още борба с корупцията в България

Матю Палмър и Херо Мустафа при Бойко Борисов. [Пресслужба на МС]

Американският посланик в София Херо Мустафа обеща още българи да получат забрана за влизане в САЩ заради участие в корупция. “През миналата седмица САЩ издаде забрана на едно име, но няма да е последното. Стъпка по стъпка – това е пътят в борбата с корупцията”, каза Мустафа пред журналисти в понеделник (10 февруари).

Миналата седмица американският държавен секретар Майк Помпео обяви името на съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд. Той, съпругата му и дъщеря му нямат право на американски визи заради корупция, в която Миталов бил замесен в качеството си на съдия. Вашингтон не обяви с какви доказателства разполага. Българските власти също не разкриха причината за санкцията. В края на м.г. името на Миталов нашумя, след като стана ясно, че той е пуснал обвинения в шпионаж лидер на движение “Русофили” Николай Малинов да пътува до Москва, за да бъде награден от президента Владимир Путин. Главният прокурор поиска Инспекторатът към Висшия съдебен съвет да провери съдията, но данни за нарушение не са открити и проверката е прекратена. Правосъдният министър Данаил Кирилов поиска дисциплинарно уволнение за съдията.

F-16 ни свързват

Междувременно заместник помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Матю Палмър се срещна в София с премиера Бойко Борисов, който го уверил, че широкото сътрудничество между двете страни е “с тенденция да продължава да се задълбочава не само на двустранна основа, но и в рамките на НАТО и на ЕС-САЩ”.

Според премиера придобиването на изтребителите F-16 Block 70 е “съществена стъпка напред в модернизирането на българските Военновъздушни сили, както и допълнително укрепва връзката между двете страни”.

Пред Палмър Борисов обяснил още, че има устойчив растеж и на търговския стокооборот. Той е нараснал с 3,7% за периода януари – септември 2019 г. в сравнение със същия период на 2018 г. “От значение за нас е и привличането на преки американски инвестиции във водещи сектори на българската икономика”, добави министър-председателят. По думите му падането на визите за българите “безспорно би довело до откриване на допълнителни пътища за икономическо сътрудничество и на още по-активно засилване на контактите между хората”.

Енергийно партньорство

По време на срещата бе високо оценено енергийното партньорство със САЩ, което има потенциала да допринесе за енергийната сигурност на България и за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка, включително чрез вноса на втечнен природен газ на конкурентни цени, съобщават от правителствената пресслужба.

Борисов иска тясно сътрудничество НАТО-ЕС

Обсъдена е и европейската и евроатлантическата интеграция на Западните Балкани. По думите на Борисов “надеждната перспектива за присъединяването им към ЕС и НАТО остава ключов двигател за положителна трансформация в региона”. Той добави, че интеграцията на Западните Балкани следва да продължи да е основана на собствените им заслуги в изпълнението на критериите при върховенството на закона, борбата с корупцията, свободата на медиите и правата на малцинствата.

НАТО и ЕС трябва да си сътрудничат тясно, за да се постигнат по-добро взаимодействие в комуникацията си със страните от региона”, смята Борисов.

От пресслужбата на кабинета не съобщават какво е отговорил Палмър на министър-председателя.