Прага и Виена предлагат домакинство на срещата на върха между САЩ и Русия

Тогавашният вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън и руският премиер Владимир Путин провеждат разговори в Москва, Русия, 10 март 2011 г. [EPA / MAXIM SHIPENKOV]

След като президентът на САЩ Джо Байдън предложи среща на руския си колега Владимир Путин, както Прага, така и Виена предложиха домакинство на срещата на върха между двете ядрени сили.

В сряда (14 април) чешкият вицепремиер и изпълняващ длъжността външен министър Ян Хамачек поиска  от чешките посланици в Москва и Вашингтон да предложат Прага за домакин на срещата на върха.

Според изявление на Кремъл, публикувано след телефонен разговор между Байдън и Путин във вторник, Байдън е „предложил провеждането на лична среща на най-високо ниво в обозримо бъдеще“.

Русия отговори на следващия ден, като посочи, че е рано да се говори за възможна среща между Путин и Байдън, но добави, че Москва ще разгледа предложението.

През април 2010 г. Прага беше домакин на среща между тогавашния президент на САЩ Барак Обама и тогавашния му руски колега Дмитрий Медведев. Срещата на върха постигна целта си да се подпише нов договор за съвместно, постепенно намаляване на стратегическите носители на ядрени оръжия „New START“.

Междувременно австрийският външен министър Александър Шаленберг посочи, че Виена винаги е готова да осигури домакинство за евентуална среща на Путин и Байдън.

По време на Студената война Австрия се смяташе за неутрална държава, както и Финландия, а Виена беше домакин на преговорите за контрол на оръжията между Русия и САЩ, както и ОССЕ, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Междувременно Чехия често подчертава своето разбиране и добри отношения, както със САЩ, така и с Русия. По въпроса за спорния газопровод “Северен поток 2”, Прага заема междинна позиция .

В момента отношенията между САЩ и Русия са изострени, отчасти поради нарастващото напрежение между Русия и Украйна.

През 2018 г. бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се срещна с Путин във финландската столица Хелзинки, където двамата лидери говориха на четири очи в продължение на два часа. Единствените други присъстващи бяха техните преводачи; по-късно дори ключови служители на американската администрация коментираха, че не знаят всички подробности за това, което е било обсъждано на срещата.