Председателят на Европейския съвет предполага, че Путин е дезинформиран за войната

Руският президент Владимир Путин се ръкува с белгийския премиер Шарл Мишел по време на срещата им в държавната резиденция Ново-Огарьово край Москва, Русия, 31 януари 2018 г. [Kremlin pool/EPA/EFE]

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел направи опит да отвори очите на руския президент Владимир Путин за загубите на страната му в Украйна и за ефекта от санкциите в телефоннен разговор в петък (22 април).

Обаждането, което продължи около 90 минути в петък сутринта, последва след посещението на Мишел в Украйна в сряда.

В разговора си с Путин Мишел повтори позицията на ЕС по рязък и директен начин, съобщи официален представител на ЕС.

Това включваше Мишел да предаде на руския президент своя прочит на военните грешки и загуби на Русия, отчасти и „за да проникне в информационния вакуум, който може да съществува около Путин“.

В началото на войната Путин беше обявил, че разчита войските му бързо да превземат големите градове, включително Киев, и да отстранят украинското правителство.

През изминалите седмици Путин многократно заяви, че войната върви „по план“, но след загубата на няколко руски генерали и без бърза победа на хоризонта, специалистите се питат колко добре е информиран Путин от собствения си щаб за военната ситуация.

Слабото представяне на руските въоръжени сили изненада военни експерти и анализатори, които в началото на войната прогнозираха, че огромната военна сила на страната ще ѝ осигури бърза победа над Украйна.

Мишел също така подчерта по недвусмислен начин неприемливостта на руската война и подробно изложи разходите за санкции, които ЕС налага на Русия, каза официалният представител на ЕС.

Мишел е призовал Путин да влезе в пряк контакт с украинския си колега Володимир Зеленски и е настоял за прекратяване на огъня в Украйна, според служителя на ЕС. Той добави, че председателя на Европейския съвет е бил помолен да предаде посланието от Киев.

Според прочита на Кремъл на телефонния разговор, Путин на свой ред е казал на председателя на Европейския съвет, че ще проведе преки разговори с украинския си колега, само ако текущите дискусии между двете страни дадат конкретни резултати.

Путин е казал на Мишел, че Киев показва, че не е готов да търси взаимно приемливи решения, и е обвинил украинската страна в „непоследователност“ в преговорите.

Мишел също така е призовал за прекратяване на огъня по повод предстоящия православен Великден и за безопасно преминаване на цивилни граждани, които искат да напуснат обсадените градове като Мариупол.

„Настоятелно призовавам за незабавен хуманитарен достъп и безопасно преминаване от Мариупол и други обсадени градове, още повече по случай православния Великден“, написа той в Туитър след телефонния разговор.

Украйна обвини руските сили, че не спазват местното споразумение за прекратяване на огъня, което да позволи на жените, децата и възрастните хора да напуснат обсадения град.

По оценки на ООН от началото на руската инвазия от Украйна са избягали пет милиона души.

Мишел заяви, че „категорично е потвърдил позицията на ЕС: подкрепа за Украйна и нейния суверенитет, осъждане и санкции за агресията на Русия“.

Освен за Украйна, по време на телефонния разговор са били обсъждани и усилията за посредничество между Армения и Азербайджан във връзка с територията на Нагорни Карабах.

По-рано този месец в Брюксел се състоя среща между президента на Азербайджан Илхам Алиев и министър-председателя на Армения Никол Пашинян, осъществена с посредничеството на Мишел.

Въпреки това през последните седмици Русия положи усилия да повиши своята популярност в уреждането на конфликта в Нагорни Карабах, като Пашинян и Путин наскоро се договориха да засилят тристранното сътрудничество между Армения, Русия и Азербайджан.

Според съобщението, публикувано след тази двустранна среща, те не са обсъждали така наречения мирен договор, подписан с посредничеството на Брюксел.