Президентът поиска прекратяване на дискриминацията срещу българите в Македония

Румен Радев [стоп кадър]

“Очакваме устойчиво и необратимо преустановяване на дискриминацията към българите в Република Северна Македония (РСМ). Очакваме изоставане на езика на омразата в учебниците по история, в надписите на историческите паметници, в музеите, в обществените медии“, каза президентът Румен Радев, който се срещна в четвъртък с Петър Колев, който е лидер на македонската партия Граждански демократичен съюз в РСМ.

Радев обясни, че България е най-заинтересованата страна от ускоряването на процеса на евроинтеграция на Скопие.

“Високо ценя приноса на президента Стево Пендаровски и на премиера Зоран Заев за възстановяване на диалога на най-високо равнище. Време е обаче тези първи стъпки да стимулират институциите и политическите партии в РСМ да се ангажират с реализиране на огромния потенциал в нашите двустранни отношения, а не с трупането на нови проблеми“, каза Радев.

По думите мупрекият диалог на всички нива е изключително важен за решаването на отворените въпроси между София и Скопие.

“Той няма алтернатива в стремежа на Северна Македония за постигане на пълноправно членство в ЕС“, добави Радев.

От своя страна Петър Колев благодари на Радев за срещата, заявявайки, че той е първият български държавник, който поиска да чуе мнението на българите, живеещи в Северна Македония.

Той обясни, че българите в съседната държава желаят интегрирането на страната в ЕС, но тези преговори няма как да се случат, ако Скопие няма откровен разговор с братска София, българските институции и политици.

“Това няма как да стане, ако продължава процесът на дискриминация на хората, които се самоопределят като българи в Република Северна Македония. Това няма как да се случи, ако ние като общество не работим срещу силния говор на омраза не само към България, но и към българите, които живеят там“, каза още партийният лидер.

Колев заяви, че ще поиска официална среща с македонския президент и премиер.

Заев: Ние сме лидери на Балканите

“Ще поискаме официална среща с македонския президент и премиер, на която среща ще аргументираме нашите виждания за това как може да решим тези въпроси“, обясни той.
Междувременно македонският премиер Зоран Заев даде интервю за “Дойче веле”, в което обясни, че неговата страна е лидер във всички процеси на реформи на Балканите

“Когато (ЕС) реши да ни даде тази заслужена следваща стъпка, нека ни се обадят, защото след 16.5 години чакане, това е твърде голяма травма. Имахме 12 положителни препоръки от Европейската комисия, имаме 100% успех в процеса на реформа според последния доклад за Западните Балкани и най-висок резултат с 63% от заключенията за изпълнение на Програмата за икономическа реформа. Ние сме лидери на Балканите. Следователно, когато вземат решение, ние сме готови, а междувременно ще продължим европеизацията на Северна Македония “, казва Заев в интервюто за предаването “Конфликтна зона”, цитиран от агенция “Фокус”.