Президентът призова лидера на ДПС да “преосмисли понятието “родина”

Румен Радев отговаря на журналистически въпроси в Брюксел. [стопкадър]

Лидерът на ДПС трябва да преосмисли понятието “родина”, каза президентът Румен Радев пред журналисти по повод срещата на Мустафа Карадайъ с Реджеп Ердоган край Истанбул.

Той настоя Карадайъ “да си припомни клетвата, която е положил пред българското Народно събрание”, а също така и какво пише в Конституцията, че не може да има партии на етническа и верска основа.

“Имаме една от най-демократичните конституции, която гарантира равни права и не разделя по етнос, следва и политическите партии да не го правят”, каза Радев.

По думите на президента Турция е добър съсед, важен партньор и съюзник, но тези отношения трябва да се крепят на равнопоставеност, уважение и ненамеса във вътрешните дела.

Според Анадолската агенция лидерът на ДПС заявил при своето посещение, че очаква над 50 хил. гласа от Турция на 11 юли

Най-смущаващи са цитатите на Мустафа Карадайъ при срещата му с председателя на турския парламент Мустафа Шентоп, съобщи Анадолската агенция.

“Борбата ни е да защитим турската си идентичност”, казал Карадайъ пред Шентоп, цитиран от Анадолската агенция в превод на “24 часа” . Той напомнил, че предците му са дошли от Турция преди 100-150 г.

“Това е нашата земя. Ние не сме емигранти там (в България – б.р.). Турция е нашата родина. Останали сме там след Османската империя. Борбата ни е да защитим турската си идентичност. Да защитаваме езика си, религията и традициите си”, допълнил Карадайъ, цитиран от Анадолската агенция и “24 часа”. Лидерът на ДПС се оплакал, че в България има двоен стандарт, защото е забранена агитацията на чужд език.

Гост в двореца на султана

В неделя (6 юни) президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган прие цяла делегация на Движението за права и свободи, чиито трима евродепутати са част от групата на “Обнови Европа” в Европейския парламент. Българската делегация бе водена лично от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, но в нея бе включен и евродепутатът Илхан Кючюк.

Неофициалната информация е, че поканата е отправена от Ердоган до ръководството на ДПС.

Приемът на президента се състоя в имението “Вахдеттин” край Истанбул, който е бил дом на последния турски султан. Ердоган е бил придружен от външния министър Мевлют Чавушоглу и представители на своята Партия на справедливостта и развитието. До този момент няма информацията каква е била темата на разговорите.

Преди месец 45-ото Народно събрание премахна ограничението за гласуване на българските граждани, които живеят в страни извън ЕС. Дотогава в Турция можеха да бъдат открити до 35 избирателни секции, а сега техният брой може да нарасне няколко пъти. Това прави гласовете на българите в Турция важен фактор на предстоящите парламентарни избори.

ДПС разчита да получи най-малко 60 000 гласа от българските изселници в Турция, за което подкрепата на Ердоган няма да е излишна. Максимумът е около 100 000 гласа, което се равнява на 8-10 места в българския парламент.

В продължение на десетилетие ДПС предпочиташе да стои настрана от Ердоган, но затоплянето в отношение стана видимо през миналата година. През декември Ердоган изпрати специално поздравително видео послание до националната конференция на ДПС. Много български политолози разчетоха посланието на Ердоган като заявка за намеса в българската вътрешна политика.

Дъното в отношенията между ДПС и Ердоган бе през 2016 г. Тогава Турция забрани на почетния председател на ДПС Ахмед и най-влиятелния депутат на ДПС Делян Пеевски да влизат в страната. Тогава Пеевски бе наречен “проруски олигарх“. Преди по-малко от седмица САЩ също наложиха на Пеевски санкции по закона “Магнитски“ заради корупция.