Прокуратурата разследва руска връзка с 4 взрива в български военни складове

Кадър от взрива край село Иганово [Скрийншот БНТ]

Българската прокуратура подозира саботаж, извършен от офицери от руското разузнаване, като най-вероятна причина за избухването на четири взрива в български военни складове. В тях е съхранявана продукция на оръжейната компания ЕМКО, предназначена за износ за Украйна и Грузия. Това официално бе обявено в сряда, 28 април, по време на специален брифинг на ръководството на българската прокуратура.

Заподозрени са шестима руски разузнавачи, част от които са свързани и с опита за отравяне на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г.

Съществуват достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение за взаимовръзка между отравянето на оръжейния магнат Емилиян Гебрев през 2015 г. в София, взривовете в чешки военни складове през 2014 г. и 4 “сходни” инцидента във военни заводи и складове в България между 2011 и 2020 г. Това обяви прокурор Сийка Милева, която е говорител на главния прокурор Иван Гешев.

Взривовете имат еднакъв почерк. Първо е възникнал пожар, а след това зарядите са активирани дистанционно. Версията на разследващите е, че пожарите са предизвикани, за да се изтеглят работниците от складовете. След това са следвали взривове.

Руското разузнаване е заподозряно в саботаж срещу склад на държавния военен завод ВМЗ “Сопот” и неговия цех за производство в село Иганово край Карлово през 2015 година. Другите два взрива са се случили в склад в село Долни дол през 2011 г. и през 2020 г. – в склад за капсулдетонатори на “Арсенал” в Мъглиж.

Информацията бе разпространена от българската прокуратура, след като Чехия обвини руското разузнаване за взрив в чешки склад с продукция на ЕМКО през 2014 година. До този момент държавното обвинение държеше в пълно неведение българското общество, че разполага с достатъчно данни, за да обвини Русия за саботажите.

Любопитното е, че още през 2019 година бившият военен министър Бойко Ноев изказа публично версията за възможен руски саботаж срещу складовете на ВМЗ „Сопот“ от 2015 година. Той обясни, че взривовете съвпадат с посещението на руски гражданин, който е идвал в България две седмици преди отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев

На 21 март 2015 г. избухна взрив в склад за боеприпаси на “ВМЗ-Сопот” в района на село Иганово. По-малко от месец по-късно – на 14 април 2015 г., избухна нов взрив край Иганово – този път в цеха за боеприпаси на ВМЗ.

Официалната версия за взривовете беше производствена авария, но неофициално се твърдеше, че се работи и по версията саботаж от конкуренцията. Тогава военният министър Красимир Каракачанов отрече подобна хипотеза.

“Нямам информация, че представител на чужда държава е организирал взрив на площадка на “ВМЗ-Сопот”. Няма такива данни”, обясни Каракачанов в края на февруари 2019 година. Не е ясно как изведнъж българските власти са се сдобила с такива данни.

Според разследващия сайт Bellingcat взривовете на военните складове в Чехия са част от стратегия на руската държава да не допусне внос на оръжия и боеприпаси в Украйна. Собственикът на ЕМКО Емилиян Гебрев казва, че не е имал намерение да изнася точно тези боеприпаси за Украйна и това се доказва от кореспонденцията му със собствениците на складовете.

Според българската версия обаче част от продукцията при другите експлозии е била предназначена и за Грузия, която също е в конфликт с Русия.

Поведението на българската прокуратурата също е необяснимо. Хората на главния прокурор Иван Гешев действаха по същия начин и при разследването на т.нар. “български Новичок“. Трима руснаци бяха обвини три години след отравянето на Гебрев, точно след случая “Скрипал“. Сега чешкото разследване послужи като детонатор за българската реакция за взривените военни складове.

“Днес съм тук, за да благодаря на българските служби за сигурност и на българските прокурори и следователи, които дълги години работиха по случа, който ще представят колегите в интерес на българската национална сигурност”, обяви в сряда главният прокурор Иван Гешев. Той обясни, че искал да вдъхне кураж на колегите си от специализираната прокуратура и ДАНС.

Прокуратурата казва, че за взривовете е получена информация от чужди служби.

Руският външен министър Сергей Лавров коментира, че “България създава усещането, че е решила да надмине Прага“ в обвиненията си към Русия.

“Самата времева рамка обхваща последните 10 години. Излиза, че или българската страна не е знаела нищо и едва сега, когато в Чехия се сетиха за събитията от 2014 г., реши да надмине чехите и да се вгледа много по-дълбоко в ретроспектива, или през цялото това време са знаели какво се случва, но по някакви причини не са го направили публично достояние“, каза Лавров.