Руският военен аташе в София бе обявен за шпионин

Шест самолета F-16 от състава на 31-во изтребително крило на американските Военновъздушни сили в Европа участваха през септември в летателната тренировка "Тракийска пепелянка -2020". [МО]

Пореден руски дипломат в България е разкрит като шпионин от прокуратурата и ДАНС. Това става ясно от съобщение на държавното обвинение от петък (18 декември).

Посолството на Русия обяви, че става дума за военния аташе. “Безоснователното експулсиране на главата на представителството на Министерството на отбраната на Руската Федерация не спомага за развитие на диалога между нашите страните във военната сфера, както и за укрепване на стабилност в Черноморския регион. Руската страна си запазва право за ответни мерки”, гласи съобщението на посолството.

Според прокуратурата от 2017 г. до настоящия момент военният аташе е събирал военна информация, в това число за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ. Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна тайна, да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва. “За реализирането на незаконната си дейност руският гражданин е осъществявал контакти с български гражданин, който е имал достъп до съответната класифицирана информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова облага”, гласи съобщението, в което няма друга конкретика.

Главният прокурор Иван Гешев и информирал външният министър Екатерина Захариева за случая. Той е разкрит по сигнал на Държавна агенция “Национална сигурност”. В Специализирана прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу държавата.

Въпреки че има основания руският гражданин да бъде привлечен като обвиняем, това няма да се случи заради дипломатическия му статут.

Почти веднага след съобщението на прокуратурата, дойде и съобщение от Министерството на външните работи, че дипломатът е обявен за персона нон грата и са му дадени 72 часа а напусне страната заради действия, несъвместими с дипломатическия му статут. Нота с това съдържание бе връчена на заместник-ръководителя на дипломатическата мисия, който бе извикан в сградата на МВнР, съобщи ведомството на Екатерина Захариева.

Това е само поредният случай на обявени за шпиони служител на Москва в България. Предишният случай е от септември, когато ДАНС и прокуратурата обявиха, че са открили двама шпиони в посолството, които търсили “информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника”.