Протестиращите изпълниха улиците на Минск, след като Русия предложи военна помощ

Беларуси са излезли на митинг в подкрепа на белоруската опозиция срещу бруталността на полицията и резултатите от изборите за белоруски президент в Минск, Беларус, 16 август 2020 г. [Yauhen Yerchak/EPA/EFE]

Беларуси, скандиращи „Махай се!“ изпълниха центъра на столицата Минск в неделя (16 август) в най-големия протест досега срещу фалшивите според тях избори, довели до преизбирането преди седмица на дългогодишния президент Александър Лукашенко.

Русия заяви, че ще предложи на Лукашенко военна помощ, ако е необходимо. Нямаше видимо присъствие на полицията на протеста, който привлече около 200 000 души, по оценка на репортер на Ройтерс. Най-малко двама протестиращи загинаха, а хиляди бяха задържани при репресии след гласуването.

Атмосферата беше празнична, като хората носеха червено-белите знамена, използвани в Беларус след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., преди Лукашенко да възстанови съветската версия четири години по-късно.

„Всички искаме Лукашенко да се оттегли“, заяви 31-годишен работник, който каза, че се казва Алексей.

Противниците на Лукашенко, който е на власт вече 26 години, твърдят, че вотът е бил фалшифициран, за да прикрие факта, че той е загубил обществената подкрепа. Той отрича да е загубил изборите, позовавайки се на официални резултати, които му дадоха малко над 80% от гласовете.

Кремъл съобщи, че руският президент Владимир Путин е казал на Лукашенко, че Москва е готова да помогне на Беларус в съответствие с колективен военен пакт, ако е необходимо, и че страната е обект на външен натиск. Не се посочва откъде е този натиск.

Малко преди протеста на опозицията, под засилена охрана  привърженици на Лукашенко се събраха в центъра на Минск за първи път от изборите, за да присъстват на негова разпалена реч.

Лукашенко, който твърди, че има подкрепян от чужбина заговор за свалянето му, заяви, че танкове и самолети на НАТО са били разположени на 15 минути от беларуската граница.

„Войските на НАТО са пред нашите порти. Литва, Латвия, Полша и близката нам Украйна ни заповядват да проведем нови избори “, каза той и добави, че Беларус ще „умре като държава“, ако се проведат нови избори.

НАТО заяви, че внимателно следи ситуацията в Беларус, но че няма дислокация на сили на западната граница на страната.

Беларуската армия ще проведе учения в западната част на страната от 17 до 20 август, предаде руската агенция RIA.

„Присъединете се към нас“

Светлана Тихановская, опозиционният съперник на Лукашенко в оспорваните избори, избяга в съседна Литва във вторник. Тя призова за огромния „Марш на свободата” през Минск и в други градове в неделя в подкрепа на изборно преброяване и сформира национален съвет за улесняване на трансфера на власт.

Мария Колесникова, опозиционен политик, която е в съюз с Тихановская, нарече Лукашенко „бивш президент“ и каза, че трябва да се откаже от властта, призовавайки държавните служители да го изоставят.

“Това е последният ви шанс да преодолеете страха си”, каза тя. „Присъединете се към нас и ние ще ви подкрепим“.

Хиляди хора участваха в протестите срещу Лукашенко в други градове.

Държавни служители, включително някои полицаи и служители на държавната телевизия, излязоха в подкрепа на протестите, а в някои от в най-големите държавни предприятия в страната, гръбнакът на икономическия модел на Лукашенко, имаше протести и напускане на служители.

„Родината в опасност“

По-рано около 5000 души, по преценка на репортер на Ройтерс,  присъстваха в митинг в подкрепа на Лукашенко. Министерството на вътрешните работи на Беларус каза, че са били 65 000.

“Родината е в опасност!” заяви един от ораторите, а  тълпата скандира: „Ние сме единни, неделими!“

“Аз съм за Лукашенко”, каза Алла Георгиевна, 68. “Не разбирам защо всички са се надигнали срещу него. Благодарение на него получаваме навреме пенсиите и заплатите си. ”

Русия следи отблизо положението. През Беларус преминават тръбопроводи, през които преминава руския износ на енергия на Запад. Москва гледа на страната като на буферна зона срещу НАТО. Лукашенко и Путин разговаряха два пъти този уикенд.

Станислав Шушкевич, първият лидер на независима Беларус, който ръководи страната след разпадането на Съветския съюз, каза пред Ройтерс, че Лукашенко, бивш ръководител на колхоз, е силно отслабен, но все още може да се задържи на властта с подкрепата на Кремъл.

Шушкевич, който е на 85 години и е противник на Лукашенко, каза, че не вярва Русия да изпрати войски, за да подкрепи Лукашенко, като добави, че той си има голяма, послушна армия и добре платени апаратчици.

Чешкият премиер Андрей бабиш призова колегите си от ЕС да помогнат, припомняйки смазването на чешките протести от съветската армия през 1968 г., както и за мирното сваляне на комунизма през 1989 г.

„Беларус не трябва да преживява това, което ни се случи през 1968 г.“, писа Бабиш в Туитър. Той добави, че ЕС трябва да е активен, да подкрепя беларусите и да не се страхуват да следва модела на кадифена революция от 1989 г.

ЕС се готви да наложи нови санкции на Беларус в отговор на смазването на протестите след изборите.

В неделя френският президент Еманюел Макрон заяви, че ЕС трябва да подкрепи демонстрациите в Беларус.

“Европейският съюз трябва да продължи да бъде мобилизиран в подкрепа на стотиците хиляди беларуси, които протестират мирно за спазването на техните права, свобода и суверенитет”, написа Макрон в Туитър.