Путин: Западът не взе отношение по ключовите ни опасения за ситуацията в Украйна

Руският президент Владимир Путин председателства среща с италиански бизнесмени чрез видеоконференция в резиденция Ново-Огарьово край Москва, Русия, 26 януари 2022 г. [Kremlin pool/EPA/EFE]

Президентът Владимир Путин коментира в петък (28 януари), че Съединените щати и НАТО не са отговорили на основните искания за сигурност на Русия в противопоставянето ѝ с Украйна, но Москва е готова да продължи диалога.

Путин предложи първата си реакция на отговорите на САЩ и НАТО на исканията на Русия в телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон след седмици на публично мълчание относно кризата, в която Русия е събрала войски близо до Украйна.

Кремъл цитира Путин, който е казал на Макрон, че ще проучи писмените отговори, предоставени от Вашингтон и НАТО тази седмица, преди да вземе решение за по-нататъшни действия.

„Беше обърнато внимание на факта, че отговорите на САЩ и НАТО не отчитаха основните опасения на Русия“, казаха от Кремъл.

В него се изброяват тези опасения като избягването на разширяването на НАТО, неразгръщане на нападателни оръжия близо до границите на Русия и връщане на „военните способности и инфраструктура“ на НАТО към това, което са били преди присъединяването на бившите държави от Варшавския договор в Източна Европа.

„Ключовият въпрос беше игнориран – как Съединените щати и техните съюзници възнамеряват да следват принципа на целостта на сигурността… че никой не трябва да укрепва сигурността си за сметка на сигурността на друга държава“, се казва в него.

Съединените щати и техните съюзници предупредиха Путин, че Русия ще бъде изправена пред строги икономически санкции, ако атакува Украйна.

Мерките ще се основават на санкциите, наложени, след като Русия анексира Крим и подкрепи сепаратистите в Източна Украйна през 2014 г. Въпреки това между западните страни има разделения по въпроса как да реагират, тъй като Европа зависи от Русия за доставките на енергия.

От НАТО заявиха, че следи внимателно как Русия, която вече има десетки хиляди войници близо до границата с Украйна, премества войски и военна техника в Беларус за военни учения.

Mixed message

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че западният военен алианс е готов да увеличи военното си присъствие в Източна Европа и че руската атака може да приеме много форми, включително кибератака, опит за преврат или саботаж.

„От страна на НАТО сме готови да участваме в политически диалог. Но също така сме готови да отговорим, ако Русия избере въоръжен конфликт“, каза Столтенберг в Брюксел.

Смесени послания

По-рано в петък руският външен министър Сергей Лавров изпрати помирително съобщение, в което се казва още, че отговорите на САЩ и Запада не удовлетворяват основните искания на Русия.

„Ако зависи от Русия, няма да има война. Ние не искаме войни. Но също така няма да позволим нашите интереси да бъдат грубо потъпквани, да бъдат игнорирани“, коментира Лавров пред руски радиостанции.

Той посочи, че очаква да се срещне отново с държавния секретар на САЩ Антони Блинкън през следващите няколко седмици. Последната им среща, на 21 януари в Женева, не доведе до пробив, но двете страни се съгласиха да продължат разговора.

Лавров добави, без да дава подробности, че контрапредложенията на САЩ са по-добри от тези на НАТО. Русия ги изучава и Путин ще реши как да отговори.

Коментарите бяха сред най-помирителните, които Москва направи по повод кризата в Украйна, която ескалира до едно от най-напрегнатите противопоставяния между Изтока и Запада след края на Студената война преди три десетилетия.

Въпреки че отговорите на САЩ и НАТО не бяха оповестени публично, и двете сили заявиха, че са готови да се ангажират с Москва по редица теми, включително контрол на въоръженията.

Посланикът на САЩ в Москва Джон Съливан каза пред репортери, че Вашингтон е повдигнал възможността за „взаимни мерки за прозрачност… включително относно офанзивните оръжейни системи в Украйна, както и мерки за повишаване на доверието по отношение на военните учения и маневри в Европа“.

Той каза, че размерът на струпването на руски войници близо до Украйна ще позволи инвазия с кратко предупреждение и призова Русия да изтегли силите си.

„Това е еквивалентно на това, вие и аз да водим дискусия или преговори. Ако сложа пистолет на масата и кажа, че идвам с мир, това е заплаха“, посочи Съливан.

Русия отхвърли призивите за изтегляне, заявявайки, че може да разположи войски на собствена територия, както намери за добре.

Ръководителят на германската агенция за външно разузнаване BND каза пред Ройтерс, че Русия е готова да атакува Украйна, но добави: „Вярвам, че решението за атака все още не е взето“.

От Кремъл посочиха, че Путин ще прекара „много време“ в обсъждане на въпросите на европейската сигурност с китайския президент Си Дзинпин, когато посети Пекин следващата седмица за откриването на Зимните олимпийски игри.

Путин също планира среща с германски бизнесмени след разговори с представители на италианския бизнес в сряда, на които той подчерта важността на енергийните връзки между Русия и Италия.