Путин и Моди обсъждат търговията и хуманитарната ситуация в Афганистан

Премиерът на Индия Нарендра Моди и руският президент Владимир Путин позират за снимка преди срещата им в Ню Делхи, Индия, 6 декември 2021 г. Путин пристигна в Индия, за да присъства на 21-ата годишна среща на върха Индия-Русия през 2021 г. [EPA-EFE/HARISH TYAGI]

Индийският премиер Нарендра Моди се срещна с руския президент Владимир Путин в Ню Делхи в понеделник (6 декември), като в дневния ред бяха търговията и влошаващата се ситуация в Афганистан.

Превземането на Афганистан от талибаните по-рано тази година доведе до хуманитарна криза в страната, за която Ню Делхи и Москва вече посочиха, че поставя региона в риск от дестабилизиране.

„Борбата срещу тероризма е и борба срещу трафика на наркотици и организираната престъпност“, каза Путин във встъпителното изказване, излъчено от индийските медии. „В това отношение ние сме загрижени за развитието на ситуацията в Афганистан“, допълни той.

Според сайта на Кремъл, Моди подчерта, че това е едва второто посещение на Путин в чужбина за последните две години, което според него „говори за любовта му към Индия“.

„През последните няколко десетилетия имаше много фундаментални промени на световната сцена, появиха се различни геополитически формации, но сред всички тези промени това, което остана непроменено, е руско-индийското приятелство“, посочи Моди, според стенограмата.

Индийският премиер каза, че страните са си поставили за цел да увеличат взаимната търговия до 30 милиарда долара до 2025 г. и взаимните инвестиции до 50 милиарда долара.

Съобщава се, че Путин е казал, че двете страни работят „в много важни, обещаващи области“, включително енергетика, високи технологии, космическата индустрия.

„Сигурен съм, че програмите, за които говорихме, ще бъдат изпълнени, включително обучението на индийски космонавт“, добави той.

Посещението на Путин и няколко високопоставени руски служители идва на фона на все по-обтегнатите отношения между Русия и Съединените щати, също ключов съюзник на Индия.

По-рано в понеделник руският външен министър Сергей Лавров коментира, че сделката за доставка на ракетни системи за противовъздушна отбрана С-400 за Индия се изпълнява въпреки, според Лавров, усилията на САЩ да подкопаят споразумението.

На срещата на върха се очаква Индия и Русия да подпишат няколко търговски и отбранителни договора.

Москва и Ню Делхи подписаха споразумение в понеделник, според което Индия ще произвежда повече от 600 000 щурмови пушки АК-203, обявиха от руския оръжеен производител „Калашников“.

„Отношенията между Индия и Русия са наистина уникален и надежден модел“, подчерта Моди.