Путин отмени учение в Черно море, за да няма напрежение с НАТО

Руският президент Владимир Путин присъства на заседание на Съюза на Русия и Беларус чрез видеоконферентна връзка в Севастопол, Крим, 4 ноември 2021 г. [Kremlin pool/EPA/EFE]

Руският президент Владимир Путин каза в интервю, излъчено в неделя (14 ноември), че е отхвърлил предложението на министерството на отбраната да проведе  военни учения в Черно море в отговор на дейността на НАТО, защото не иска  напрежението в региона да ескалира.

Русия се оплака от опасно увеличаване на военната активност от страна на Съединените щати и техните съюзници в Черноморския регион. Според него активността на западните шпионски самолети нараства, както и полетите на стратегически бомбардировачи и присъствието американски военни кораби.

Част от действията се извършват в околностите на черноморския полуостров Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г. и който Киев си иска обратно.

Напрежението е високо и заради това, което американските официални лица нарекоха тревожно струпване на руски войски близо до Украйна, както и заради конфликта заради мигрантите между Беларус, близък съюзник на Русия, и Европейския съюз.

В интервю за държавната телевизия, публикувано на сайта на Кремъл, Путин каза, че не иска да подклажда напрежението в района на Черно море.

„Трябва да кажа, че нашето Министерство на отбраната имаше предложение да проведем внезапни учения в тези води. Но вярвам, че това би било безсмислено и че няма нужда да се увеличава напрежението в този район“, подчерта Путин.

„Така че министерството на отбраната се ограничава до ескортиране на самолети и кораби на НАТО“, каза Путин пред канала „Россия-1“.

Съединените щати заявиха, че техните военни кораби са в Черно море, за да засилят сътрудничеството със съюзниците от НАТО в региона.

„Съединените щати и техните съюзници от НАТО провеждат непланирани, искам да го подчертая, непланирани учения във водите на Черно море“, заяви руският президент и добави, че „това е сериозно предизвикателство за нас.“

В края на октомври министрите на отбраната на НАТО приеха няколко стратегически документа и се споразумяха за нов генерален план за защита срещу всяка потенциална руска хибридна атака.

Нападенията се извършват „не само с патрони и бомби, но и с байтове и големи данни“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Стратегията надхвърля съществуващите регионални планове за отбрана и възпиране. Тя има за цел да е подготвена за всяка едновременна атака в Балтийския и Черноморския регион, включително с ядрени оръжия и кибератаки, координирани от космоса.

През последните години НАТО добави киберзащитата и космоса към традиционните си области –  въздуха, сушата и морето. Това е сигнал за нарастваща тревога, че подобни атаки не са малко вероятни.