Путин отпуска на Беларус 1,5 млрд. долара, ЕС се бори за санкции

Путин и Лукашенко в Сочи. [Handout image/EPA/EFE]

Руският президент Владимир Путин отпусна заем в размер на 1,5 милиарда долара на Беларус. Така той отново заяви пред света подкрепата си за лидера на страната Александър Лукашенко, който отлетя за Сочи да моли своя покровител за помощ след пет седмици масови протести с искане за оставка.

Само ден след като над 100 000 протестиращи излязоха по улиците на Минск с скандирания “Ти си плъх“, Лукашенко се срещна с Путин в черноморския курорт, за да договори спешна помощ, чрез която да запази 26-годишната си власт.

След срещата Кремъл обяви, че част от отпуснатите средства ще бъдат използвани за рефинансиране на вече взети заеми. Така Путин показа, че подкрепя плановете на Лукашенко за конституционна реформа, която опозицията отхвърли и определи като каскада за запазване на властта след оспорваните президентски избори на 9 август.

Президентският говорител Дмитрий Песков заяви, че Русия ще освободи полицаите и войниците, които Путин постави близо до границата с Беларус в края на миналия месец, за да се намесят, в случай че ситуацията излезе извън контрол. Този ход сигнализира за стремежа на Москва да наблегне на финансова подкрепа, а не на сила – и вероятно на убеждението й, че репресиите от силите за сигурност на Лукашенко са били достатъчно ефективни, за да го задържат на власт в бившата съветска република.

“Искаме самите беларуси без натиск отвън да разрешат тази ситуация по спокоен начин и чрез диалог да намерят общо решение”, каза Путин, но подчерта, че отбранителното сътрудничество ще продължи.

Часове по-рано руските информационни агенции съобщиха, че Москва изпраща парашутисти за съвместни учения.

ЕС се бори за санкции

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова миналата седмица 27-те страни членки да ускорят приемане на санкции срещу Беларус. Проблемът е, че Кипър блокира подобни наказателни мерки заради проблемите си с Турция в Средиземно море. Въпреки договореното от външните министри на страните членки на Евросъюза налагане на строги ограничения срещу високопоставени беларуски държавни служители, Кипър обяви, че няма административен капацитет да прегледа толкова бързо всички документи. Така ръцете на евроинституциите останаха завързани и се налага да се търси нов план срещу репресиите на Лукашенко.

“Беларуските власти трябва да освободят политическите затворници и да оставят своите граждани да упражняват правото си на свобода на словото и на събирането”, заяви Мишел.

В същото време фракцията “Прогресивен алианс на социалистите и демократите” в Европейския парламент предложи лидерките на беларуските протести Светлана Тихановска, Мария Колесникова и Вероника Цепкало за наградата на ЕП за свобода на мисълта на името на Андрей Сахаров.

На 19 август председателите на Европейския съвет и на Еврокомисията Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен обявиха, че ЕС пренасочва 53 милиона евро от средствата за властите Беларус в помощ на гражданското общество. От тази сума 2 милиона евро ще получат жертвите на насилието, 1 милион евро получават граждански организации и независими медии и 2 милиона евро се пренасочват за борба с коронавируса.