Путин: Русия можеше да потопи „Дифендър“ и да не започне Трета световна война

Снимка предоставена от британското посолство в Грузия, показва, че британският миноносец "Дифендър" пристига в морското пристанище Батуми в Грузия, 26 юни 2021 г. Руското министерство на отбраната съобщи на 23 юни 2021 г., че руски бомбардировачи са хвърлили четири бомби пред британският миноносец като предупредителни изстрели, след твърденията, че е преминал в руски води в Черно море. [Handout photo/EPA/EFE]

Президентът Владимир Путин заяви, че Русия е можело да потопи британския военен кораб „Дифендър“, което да не доведе до Третата световна война. Това заяви Путин, в сряда (30 юни) и обвини Вашингтон, в роля на „провокация“.

Миналата седмица напрежението между Москва и Лондон нарасна след като Русия оспори правото на британския разрушител „Дифендър“ да преминава водите край анексирания от Русия Крим. Великобритания заяви, че това е нещо, което има пълното право да направи.

Великобритания заяви, че техният кораб плава в международни води, докато Русия твърди, че е навлязъл в руските териториални води на полуостров Крим. Западът не признава анексирането на Крим от Русия.

Коментарите на Путин допълват заплахата на по-ранните руски предупреждения, че Москва ще бомбардира британски военноморски кораби в Черно море, в случай на провокации от страна на британския флот в близост до силно укрепения Крим.

Русия анексира Крим през 2014 г., а Великобритания и по-голямата част от света признават полуострова в Черно море като част от Украйна.

В разказ за инцидента от миналата седмица, Русия заяви, че е изстреляла предупредителни изстрели и е хвърлила бомби по пътя на британския военен кораб пътувал от Украйна към Грузия.

По време на традиционната годишна среща за въпроси и отговори с избиратели, Путин изрази гнева си от случилото. Той нарече инцидента „провокация“, която цели да разкрие как руските сили в Крим реагират на подобни намеси.

На въпрос дали светът е стоял на прага на Третата световна война по време на сблъсъка, Путин отговори: „Разбира се, че не.“

„Дори да бяхме потопили кораба, трудно е да си представим, че светът щеше да бъде на прага на Третата световна война. Тези, които го правят (провокацията) знаят, че не биха могли да излязат победители от подобна война“, добави той .

Путин обвини САЩ и Великобритания, че планират общи действия. Той заяви, че американски шпионски самолет е излетял от Гърция по-рано същия ден, за да следи как Русия ще отговори на действията на британския военен кораб.

„Беше очевидно, че разрушителят е навлязъл (във водите край Крим), преследвайки преди всичко военни цели. Той се опитваше да използва шпионския самолет, за да види как нашите сили ще спрат подобни провокации, да види какво и къде се активира и как работят нещата.“

Путин заяви, че Русия е осъзнала каква е целта на учението и е отговорила по начин, който само ще даде на другата страна информацията, която Москва е сметнала за необходима.

Путин заяви, че вижда политически елемент в инцидента, малко след срещата с американския президент Джо Байдън в Женева.

„Срещата в Женева току-що се проведе, така че защо беше необходима тази провокация, каква беше нейната цел? За да се подчертае, че тези хора (американците и британците) не зачитат избора на хората от Крим да се присъединят към Руската федерация“, каза той.

Руският лидер обвини Лондон и Вашингтон в липса на благодарност, като заяви, че по-рано тази година е дал заповед руските сили да се изтеглят от украинските граници. Струпването на руските войски породи загрижеността на Запада.

„Направихме това“, каза Путин. „Но вместо да реагираме положително на това и да кажем „Добре, разбрахме отговора ви на нашите оплаквания“ – вместо това какво направиха те? Те навлязоха в границите ни.“