Путин търси начини да подобри отношенията със САЩ

На голям екран се вижда руският президент Владимир Путин, по време на пленарната сесия на Международния икономически форум в Санкт Петербург (SPIEF) в Санкт Петербург, Русия, 4 юни 2021 г. [Anatoly Maltsev/EPA/EFE]

Руският президент Владимир Путин се надява да подобри дълбоко нарушените отношения със САЩ при първата среща на върха с американския си колега Джо Байдън по-късно този месец. Това каза Путин, в петък, 4 юни, по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Личната среща в Женева, на 16 юни, идва на фона на най-голямата криза във взаимоотношенията между двете страни от години насам. Напрежението е породено заради множество въпроси, включително обвинения в хакерски атаки, нарушаване на човешки права и претенции за намеса в изборите.

„Трябва да намерим начини за нормализиране на отношенията“, заяви Путин. Той добави, че в момента двустранните отношения са на „ниско ниво“.

Обикновено по време на форума на живо присъстват и други световни лидери. Този път обаче руският президент беше сам на сцената заедно с модератор. Австрийският канцлер Себастиан Курц и шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани, емирът на Катар, се включиха чрез видеовръзка.

„Нямаме разногласия със САЩ“, каза Путин. „Те имат само едно несъгласие: те искат да задържат развитието ни и говорят за това публично.“

По-късно през деня, говорейки пред руската телевизия „Първи канал“, Путин заяви, че не очаква особен напредък в Женева, но каза, че би било добре да се обсъдят теми от взаимен интерес.

„Очаквам положителен резултат“, допълни Путин.

През 2011 г. двамата се срещнаха, когато Байдън беше вицепрезидент, а Путин беше премиер.

Путин каза, че си спомня тази среща, като похвали 78-годишния лидер на САЩ като „много опитен“ и „внимателен“ политик.

Откакто встъпи в длъжност през януари, Байдън засили натиска върху Кремъл, като дори сравни Путин с „убиец“.  Тези коментари срещнаха яростни критики в Москва.

„Това са глупости“

Администрацията на Байдън наложи нови санкции на Русия заради ролята им в мащабната кибератака срещу SolarWinds и предполагаемата намеса в президентските избори през 2020 г.

Байдън каза, че също така „разглежда“ възможни санкции, след като Белият дом свързва Русия с кибератака срещу глобалния гигант за преработка на месо JBS.

Путин заяви в петък, че тези твърдения са „нелепи“.

„Чувал съм за някакъв завод за преработка на месо. Това са глупости“,  каза той.

„Мисля, че службите за сигурност на САЩ трябва да установят кой е този изнудвач. Не е Русия със сигурност“, добави Путин.

Също така Вашингтон критикува остро Москва за отравянето, което едва не доведе до фатален край и последващото затваряне на Кремълския критик Алексей Навални.

В петък Путин подписа закон, забраняващ на „екстремистки“ групи да участват в парламентарни избори. Следващата седмица съдът в Москва ще проведе изслушване, тъй като се обмисля дали организациите на Навални да не бъдат добавени в списъка.

Критиците осъдиха закона като последен ход за репресии срещу руската опозиция преди изборите през септември за Държавната дума – долната камара на руския парламент.

Дипломатическата криза със САЩ доведе до взаимно изгонване на дипломати. Москва забрани на американското посолство да наема чуждестранни граждани, като на практика прекрати консулските служби.

Въпреки силната опозиция на САЩ, по време на форума Путин се похвали, че първата линия на спорния газопровод „Северен поток 2“ до Германия е завършена.

САЩ и няколко европейски държави бяха твърдо против изграждането на тръбопровода. Като основен аргумент се посочваше, че в Европа това ще увеличи зависимостта от Русия за критичните доставки на газ и ще усили геополитическото влияние на Москва.

Труден момент“

Също така Путин предложи европейските държави да плащат за руски газ в евро, а не в долари. Това е част от по-широките усилия на Москва да намали зависимостта си от долара.

Посланик на ЕС в Русия, Маркус Едерер, заяви на форума в четвъртък, че отношенията между ЕС и Москва са в „най-трудната точка“ от Студената война насам.

„Ако слушате казаното от Сергей Лавров, можете да стигнете до извода, че Русия не цени отношенията с ЕС“, добави германският дипломат.

Международният форум в Санкт Петербург, често наричан руският Давос, е основната витрина за инвеститори в страната и събира на едно място бизнес и политически лидери.

Това е едно от най-големите офлайн събития, провеждани в Русия и света от началото на пандемията на коронавируса.  Въпреки това, броят на участниците бе ограничен до 5000, почти четири пъти по-малко, отколкото при последното провеждане през 2019 г.