Първият разсекретен документ за 11/9 е неубедителен за ролята на Рияд в атентатите

Архивен кадър [EPA-EFE/TANNEN MAURY]

По заповед на президента Джо Байдън ФБР публикува в събота (11 септември) наскоро разсекретен документ, свързан с разследването на атаките срещу САЩ на 11 септември 2001 г. и обвиненията към саудитското правителство, че е подкрепяло похитителите.

Частично редактираният документ от 16 страници, публикуван от ФБР на 20-ата годишнина от атентатите, описва подробно контактите между похитителите и няколко саудитски служители, но не прави окончателен извод дали правителството в Рияд е съучастник в атентатите, при които загинаха близо 3000 души. По-рано този месец Байдън нареди на Министерството на правосъдието да разсекрети и публикува документи от разследването на ФБР за атаките.

Роднини на жертвите от години настояват за повече информация за това, което ФБР е открило в разследването си, и твърдят, че документите ще покажат, че властите в Саудитска Арабия подкрепят заговора.

15 от 19-те похитители бяха от Саудитска Арабия.

Рияд отдавна заявява, че няма роля в атаките. Посолството на Саудитска Арабия във Вашингтон досега не е отговорило на въпросите, зададени в събота.

Правителствена комисия на САЩ през 2004 г. не откри доказателства, че Саудитска Арабия пряко е финансирала Ал Кайда. Въпросът дали отделни саудитски служители може да имат роля обаче остана отворен.

Семействата на приблизително 2500 от загиналите при атентатите и повече от 20 000 пострадали, заведоха дела за милиарди долари срещу Саудитска Арабия.

В изявление, публикувано на 8 септември, посолството на Саудитска Арабия посочва, че страната винаги се е застъпвала за прозрачност около събитията от 11 септември 2001 г. и приветства публикуването на секретните документи, свързани с атентатите. „Както разкриха минали разследвания, включително на Комисията за 11 септември и пускането на така наречените „28 страници “, никога не са се появили доказателства, че правителството на Саудитска Арабия или неговите служители са знаели за терористичната атака, или са били замесени по какъвто и да е начин“, се казва в изявлението на посолството.

В изявление от името на организацията 9/11 Families United Тери Страда, чийто съпруг Том е убит на 11 септември, посочва, че документът, публикуван от ФБР в събота, разсейва всякакви съмнения за саудитското съучастие в атаките. „Сега тайните на саудитците са разкрити и е крайно време кралството да се съобрази с ролята на своите служители в убийството на хиляди души на американска земя“, се казва в изявлението.

Байдън заема по-твърда позиция спрямо Саудитска Арабия от своя предшественик Доналд Тръмп и критикува кралството заради човешките права. Беше публикуват и доклад на американското разузнаване, според който фактическият владетел на кралството престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, е замесен в убийството на саудитския журналист-дисидент Джамал Хашоги през 2018 г. Принцът отрича да е замесен.