Разпространението на коронавируса събужда страховете от пандемия

Полицай носи защитна маска във Венеция. Карнавалът там беше отменен заради коронавируса. [Andrea Merola/EPA/EFE]

След като броят на заразените с корановируса в Южна Корея, Италия и Иран рязко нарасна, в понеделник (24 февруари) се появиха опасения, че епидемията от Китай ще се превърне в пандемия с разрушителни и смъртоносни последици за страните по света.

Заразата доведе до рязък спад на азиатските акции и на борсите в Азия и на Уолстрийт и инвеститорите се пренасочиха към златото. Петролът поевтиня, а корейският вон стигна най-ниското си ниво от август.

“Новините от уикенда донякъде промениха картирата, защото сега фокусът е много повече върху заплахата от избухване на заразата извън Китай”, коментира Крис Уестън, ръководител на изследователския екип на брокерската компанияПепърстоун”.

Дегу, четвъртият по големина град в Южна Корея, става все по-изолиран, тъй като броят на заразените там бързо нараства. Asiana Airlines и Korean Air спират полетите до града съответно до 9 март и 28 март.

След като Италия отчете трета смърт от грипоподобния вирус и 150 заразени, при само трима от преди петък, френският министър на здравеопазването Оливие Веран заяви, че скоро ще разговаря с европейските си колеги за това как Европа най-добре да се справи с възможна епидемия. “Сега във Франция няма епидемия. Но съвсем близо, в Италия, ситуацията е проблемна и я наблюдаваме с голямо внимание”, каза Веран на пресконференция.

Италия затвори най-засегнатите градове и забрани публични събирания в голяма част от северния район на страната. В опит да бъде овладяно най-голямото огнище в Европа, беше забранен и карнавалът във Венеция, където има два случая.

Австрия спря влаковете през Алпите от Италия за около четири часа, след като двама пътуващи проявиха симптоми на треска. Влакът, превозващ около 300 пътници от Венеция до Мюнхен, беше пуснат да продължи пътуването си, след като двамата пътници бяха тествани и резултатите им за коронавирус бяха отрицателни.

Австрийският министър на вътрешните работи каза, че в понеделник свиква работна група, която да обсъди дали да бъде въведен граничен контрол с Италия.

Властите в Южна Корея съобщават за седми смъртен случай и още 161 нови заразени в понеделник, като общият брой на засегнатите е 763. 115 от новите случаи са свързани с църква в Дегу.

Сеул повиши до най-високото нивото на заплахата за страната от инфекциозни болести в неделя след като югоизточният град и близкият окръг Чонгдо – където заразата се разрази миналата седмица – бяха определени като “зони, където се полагат специални грижи”.

Повишаването на нивото на заплахата позволява на правителството да изпрати допълнителни ресурси на Дегу и Чонгдо, да нареди спиране на публичните дейности и временно затваряне на училищата.

Иран, който обяви първите два случая на заразата в сряда, потвърди 43 случая и осем починали. Повечето от заразените са в шиитския мюсюлмански град Кум.

Саудитска Арабия, Кувейт, Ирак, Турция и Афганистан наложиха ограничения на Иран за пътуване и имиграция.

Извън континентален Китай, където в края на миналата година се появи вирусът, той се е разпространил в около 28 други страни и територии, като „Ройтерс“ изчислява смъртните случаи на 24.

“Тежка и сложна обстановка”

Китай съобщава за 409 нови случая в континенталната част. Ден по-рано новите заразени бяха 648. Общият брой на засегнатите към 23 февруари е 77 150. Починалите от вируса са 2592.

По-голямата част от заразените са в провинция Хубей, което е още доказателство, че усилията за овладяване на епидемията в Китай работят и дава възможност на четири други провинции да намалят своите мерки срещу коронавируса.

Провинция Хубей и нейната столица Ухан остават практически откъснати от външния свят, но фабриките, предприятията и строителните обекти в останалата част на Китай бавно се отварят.

“В момента епидемичната обстановка все още е тежка и сложна, а работата по превенция и контрол е в най-трудния и критичен етап”, каза президентът Си Дзинпин в неделя. Той подчерта колко е важно за борбата с епидемията в столицата Пекин, пристигащите от другаде в Китай, да бъдат под карантина у дома за 14 дни.

Според президента въздействието върху икономиката ще е сравнително голямо, но краткосрочно и Пекин ще работи за намаляване на последиците от удара.

Г-20 призова в събота за координиран отговор на епидемията.

МВФ прогнозира, че вирусът ще намали растежа на Китай през тази година до 5,6% и ще понижи с 0,1 процентни пункта глобалния растеж.

В Япония, където правителството е все по-притиснато от въпроса дали прави достатъчно за борба с вируса, властите потвърдиха 773 случая до неделя вечерта. Повечето от тях са от круизния кораб “Даймън принцес”, поставен под карантина край Токио. Трети пътник, японец на 80 години, почина в неделя. Британските власти съобщиха, че четирима души, евакуирани от кораба, са с положителен резултат от изследването за вируса, след завръщането им във Великобритания.

Препоръките на МВнР

Ппрепоръчваме на българските граждани, които пребивават или пътуват в Италия, да пътуват само в краен случай в районите, където е установена зараза, се казва в съобщение на Министерството на външните работи (МВнР).

Друга препоръка към българите е да се въздържат от посещение на публични събития, да избягват места със струпване на много хора, както и да спазват мерки за безопасност като носене на предпазна медицинска маска, поддържане на лична хигиена и да не контактуват с непознати.

Министерството също така повиши индекса на риска при пътуване до Китай до най-високото Ниво 5: предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната.

Премиерът свика извънредно заседание на Съвета по сигурността по темата. [МС]

Министър-председателят Бойко Борисов свика извънредно заседание на Съвета по сигурността във връзка с разпространението на вируса. Първоначално то бе насрочено за вторник сутринта, но след това беше изтеглено за днес следобед. Ще бъдат обсъдени данни за разпространението на заболяването, предприетите срещу него мерки в национален и международен аспект, както и необходимите по-нататъшни действия, съобщи правителствената пресслужба.