Румен Радев: Среща на върха с Путин е въпрос на реализъм

Румен Радев по време на Европейския съвет на 24 юни 2021 г. [редакция на Съвета на ЕС]

След срещата на върха на ЕС българският президент Румен Радев заяви пред репортери, че категорично подкрепя предложението на Франция и Германия за провеждане на среща на върха с руския президент Владимир Путин. Той заяви, в петък 25 юни, че това ще помогне на амбицията на блока да стане глобална сила.

В нощта на четвъртък срещу петък лидерите на ЕС не успяха да постигнат съгласие по предложението на Франция и Германия за провеждане на скорошна среща на върха с Путин. Полша и трите балтийски страни заявиха, че това би изпратило грешно послание, в контекста на влошаващите се отношения между Изтока и Запада.

Австрийският премиер Себастиан Курц заяви, че подкрепя френско-германското предложение, но привържениците на противоположната гледна точка възпрепятстваха приемането му.

Запитан за българската позиция, Радев не скри, че категорично е подкрепил инициативата за провеждане на среща на върха с Путин.

„Казах на лидерите на ЕС, че това не е само въпрос на отношение към Русия. Тук става въпрос за нивото на амбиция на ЕС да има водеща роля в глобален мащаб. Или ще бъдем глобален играч, или зрител на световната сцена, където САЩ, Китай и Русия ще се състезават“, заяви той пред група журналисти.

Радев припомни, че всички лидери на ЕС са подписали Римската декларация през 2017г. Тя е подписана по повод 60 годишнината на блока, като подробно описва амбицията за „по-силна Европа на глобалната сцена“.

„Реализъм е необходим и в геополитиката. Не случайно на последната среща на върха на ЕС казах, че налаганите вече седем години санкции [санкции на ЕС срещу Русия] не доведоха до желания резултат. Ето защо трябва да намерим нови инструменти за развитие на нашите отношения и по-специално за деескалация“, обясни той.

Радев обясни, че ЕС и Русия споделят общо европейско пространство и че двете страни имат много общи интереси в областта на климата, борбата с пандемията и по-специално сигурността.

Само губим от това противопоставяне. Ето защо президентите Байдън и Путин дадоха първия сигнал в тази насока“, каза Радев, като се позова на неотдавнашната им среща в Женева.

Също така той намери доводи за развитие в отношенията с Русия, като припомни за неотдавнашната стратегия представена от главния дипломат на ЕС Хосеп Борел, която някои анализатори считат за доста агресивна.

„Инициативата на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон има смисъл. И въпреки че не стана част от заключенията, поради резервите на някои страни-членки, тази форма на диалог ще намери своя път рано или късно“, каза той.

След срещата на върха германският канцлер Ангела Меркел също настоя, че ЕС трябва да може да разговаря с руския президент Владимир Путин.

„Президентът на САЩ се срещна за сериозен разговор с Владимир Путин, което не ми се струваше като награда за руския президент“, заяви Меркел на пресконференция след преговорите в Брюксел.

„Според мен суверенният ЕС също трябва да може да представлява интересите на блока в един подобен разговор.“

Последната среща на върха на ЕС с Путин се проведе в Брюксел през януари 2014 г. След това Франция и Германия проведоха срещи на върха с Путин, за да обсъдят ситуацията в Източна Украйна, в така наречения „нормандски формат“. Последният подобен формат се проведе в Париж през декември 2019г.