Русия е струпала над 150 000 войници близо до Украйна

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, Брюксел, Белгия. [European Union]

Русия е съсредоточила над 150 000 военнослужещи на украинската граница и в анексирания Крим, заяви в понеделник (19 април) върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, след като външните министри от блока разговаряха с украинския външен министър.

“Това са повече от 150 000 руски войници, които са разположени по украинските граници и в Крим. Очевиден е рискът от по-нататъшна ескалация“, каза Борел, който отказа да обяви източника си на информация.

Той подчерта, че засега не се планират нови икономически санкции или експулсиране на руски дипломати, въпреки че заяви, че струпването на руски военни сили по границите на Украйна е най-голямото досега.

Във Вашингтон Пентагонът заяви, че руските военни части са повече дори от тези през 2014 г., когато избухна конфликта,  и не е ясно дали целта е военно учение.

Американски служител, който говори под условие за анонимност, заяви, че руското струпване наброява десетки хиляди, но няма информация за разузнавателни данни, че войниците са над 150 000.

Съединените щати също изразиха своята “дълбока загриженост“ от плановете на Русия да блокира чуждестранни военноморски кораби и други кораби в части от Черно море, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

“Това представлява поредната непредизвикана ескалация на продължаващата кампания на Москва за подкопаване и дестабилизиране на Украйна“, каза Прайс.

Русия временно ограничи движението на чужди военни кораби край Крим.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, след като се обърна към външните министри на ЕС, призова общността да наложи нови санкции срещу Русия.

Напрежението между Москва и Киев нараства на фона на струпването на хиляди руски войници и сблъсъците в Източна Украйна между армията и проруските сепаратисти.

Американската федерална авиационна администрация призова в понеделник авиокомпаниите да проявяват “изключителна предпазливост”, когато летят близо до украинско-руската граница. Администрацията се притеснява за потенциални рискове за безопасността на полетите.