Русия защити обвиняем в шпионаж и заплаши България с “пагубни последици”

Николай Малинов [Дневник]

Русия заплаши България с “пагубни последици”, ако предприеме действия срещу председателя на българското Национално движение “Русофили” Николай Малинов. Преди ден българинът бе награден с руския орден “Дружба” в Москва лично от руския президент Владимир Путин, въпреки че в България е обвиняем за шпионаж в полза на руснаци.

Орденът се връчва за особени заслуги за укрепването на мира, приятелството, сътрудничеството и взаимното разбирателство между народите, напомня руската държавна агенция ТАСС.

“Смятаме, че подобни жестове на признание за заслугите на Малинов като принос за делото на единството на руския свят, принос за развитие на приятелството и сътрудничеството между народите на двете ни страни по никакъв начин не може и не трябва да е причина за някакви преследвания”, заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Той директно обяви, че “преследването” на Малинов “би било нелогично” и “би имало твърде пагубни последици” за отношенията между Москва и София.

“Разчитаме, напротив, хора като него (Малинов) да получат възможност да работят и занапред в руслото на развитието на приятелските, отдавнашни, исторически отношения между народите на двете ни страни”, подчерта Песков.

В София са подложени на голям натиск, казал Путин на Малинов

Пред бТВ Николай Малинов разказа какво са си говорили с руския президент Владимир Путин по време на награждаването му в Москва. Разговорът бил кратък – около 5-6 минути, а Малинов е споделил и за “прокурорския въпрос”.

“Той (Путин) се усмихна и каза: “Виж какво, прояви разбиране и търпение към българските власти, те са подложени на доста голям натиск в момента”, казал Путин на Малинов.

Малинов коментира, че смята обвиненията по негов адрес за шпионаж за абсурдни и ги определи като “скандал между русофилите и прокуратурата”. Той разясни още, че е бил пуснат да излезе от страната за три дни и не е имал намерение да бяга или да се укрива.

С Решетников на баня и сланина

Малинов сподели, че докато бил в Русия, се е срещнал и с генерал Леонид Решетников, който има 10-годишна забрана да влиза у нас. Посетил го във вилата му, двамата дори отишли на баня и яли украинска сланина.

“Знам, че с Волен Сидеров се е срещал (с Решетников), не съм му правил аз срещите. С Каракачанов мисля, че се познават (с Решетников), но от 90-те години… сега не знам. Аз съм православен човек, не задавам такива въпроси. Не ме интересува, разбирате ли, други неща обсъждаме”, отговори той на въпрос с кого се е срещал Решетников в България.

Преди да се върне в България Малинов се видял и с Константин Малофеев, за когото прокуратурата твърди, че е имал планове да финансира проектите на Малинов в страната.

“Ще кажеш, че сме се срещали да изпълняваме указанията на Путин”, му казал бизнесменът, разказва Малинов. “Малофеев е човек с невероятни контакти и способности, но бизнес отношения не сме имали. Той с неговите контакти ми е безкрайно ценен”, коментира още председателят на сдружение “Русофили” пред бТВ.