Русия изгони още един дипломат от българското посолство в Москва

Посолството на България в Москва. [https://www.mfa.bg/embassies/russia]

Русия обяви за персона нон грата поредния дипломат от българското посолство в Москва. Решението е ответна мярка заради изгонения дипломат от руското посолство в София в края на април. Тогава прокуратурата допусна, че четири взрива за последните десет години в български военни складове вероятно са предизвикани от служители на руското разузнаване.

“Въпросната мярка е отговор на взетото през април от българската страна немотивирано с нищо решение да бъде обявен за персона нон грата дипломат от посолството на Русия в София”, съобщи руското външно министерството.

За последните две години Българсия и Русия са изгонили по 7 свои дипломати.

При всички случаи инициативата е идвала от българската страна, която изведнъж започна да лови руски шпиони през есента на 2019 година преди визитата на Бойко Борисов във Вашингтон и срещата му с президента Доналд Тръмп.

През това време Борисов ударно строеше продължението през българска територия на газопровода „Турски поток“, който позволи на Русия да заобиколи Украйна при преноса на газ към Балканите и Централна Европа. Цената от 3 милиарда лева бе платена изцяло от българските данъкоплатци.

Любопитното е, че Русия не реагираше рязко на българските шпионски разкрития и гоненето на дипломати от София. Докато Кремъл изгони 20 чешки дипломати на следващия ден, след като Прага изгони 18 руснаци, то реакцията спрямо България дойде с близо месец закъснение.