Русия иска да прави разузнавателен център в България, каза бившият посланик в Москва

Комплекс "Камчия"

Т. нар. “хуманитарни” центрове на Русия са с цел пропагандно влияние и разузнаване. Това каза пред БНР бившият посланик в Русия Илиян Василев. Той коментира новината от последните дни, че в комплекса “Камчия” Москва прави в България база за “прокарване на интереси в Европа”. Външният министър на Руската федерация Сергей Лавров каза в отговор на депутатско питане, че комплексът “Камчия” на българското Черноморие може да бъде “мека сила” за прокарване на руски интереси в Европа.

“Особено притеснително е, и това нарочно се прави, че темата се повдига на ниво Съвет за сигурност, т.е. лично президентът Владимир Путин ще се занимава с този въпрос. Тук вече става ясно, че идеята на Лужков за бизнес и туризъм изведнъж става стратегически, дори военен въпрос. Аз го разглеждам като отговор на това, че ще се прави координационен център на НАТО във Варна”. Василев допусна, че “Камчия” може да се превърне в руски хуманитарен център, защото: “В понятието на Бойко Борисов за балансиране – на американците ще дадем нещо, на руснаците друго – не остана място за българска независимост”.

Комплексът “Камчия” е недобре управляван проект. Бизнеслогиката в него е много слаба. Той де факто фалира през 2015 г., защото зависи от наличието на постоянни субсидии от бюджета на московската община”, обясни още Василев. Според него след анаксирането на Крим от Русия през 2014 г. всички планове и бюджетни средства на руската държава са били насочени към подобен тип туризъм в Крим. “Тогава този комплекс в България увисна. Той катастрофира, има и неплатени данъци”, добави той.

Дипломатът предположи, че идеята, коментирана от Лавров, е била лансирана от хората, които стопанисват “Камчия”, включително от българските представители, които, според него са бивши партийни кадри. Най-известният от тях е Станка Шопова. “Проектът не беше на кмета на Москва – Лужков, а групата около г-жа Шопова успя да убеди Лужков да инвестира тук”, каза Василев.

Той добави, че център “Камчия” не може да бъде използван за това, за което Лавров говори, без междуправителствен договор, а той зависи от българското правителство. “Цялото внушение, което той прави, че Москва може да си прави каквото иска, анонсирайки неща, които са предмет на преговори с българската държава, напомня на внушението от преди 12 години, когато Чижов каза, че България е троянски кон на Русия в Европейския съюз”.