Русия и Бразилия в конфликт заради ваксината Спутник V

[EPA-EFE / Zoltan Mathe]

Бразилският здравен регулатор обяви в четвъртък (29 април), че решението да отхвърли руската коронавирусна ваксина Спутник V се основава на данните, предоставени от самия производител. Въпреки това Спутник V заплаши да заведе дело за клевета.

Решението на бразилския регулатор от понеделник да откаже разрешение за спешна употреба на ваксината се разрасна в международен конфликт. Производителят на Спутник V обвинява Бразилия, че “съзнателно разпространява фалшива и неточна информация”, без да е тествала самата ваксина.

Бразилската агенция Anvisa основава решението си на доказателства, че ваксината съдържа жива версия на аденовирус – вирус, който често причинява настинка.

В своя защита агенцията обясни в пресконференция, че е направила това заключение от информация, предоставена от самия разработчик на ваксината Спутник V.

Anvisa беше обвиненa, че лъже, постъпва неетично и че разпространява фалшиви новини за рaзпространението на аденовируса”, посочи директорът на агенцията Антонио Бара Торес.

“Опровергаваме това тежко обвинение”.

Торес обаче посочи, че Бразилия може да разреши ваксината, ако се появят допълнителни данни, доказващи нейната безопасност.

“Не отхвърляме ваксината завинаги. Представените данни могат да бъдат преразгледани, коригирани и представени отново”, каза той, малко преди общият брой на загиналите в Бразилия във връзка с пандемията да надхвърли 400 000. Бразилия е на второ място по този показател след САЩ.

“Никой в ​​Anvisa няма ни най-малък интерес да отхвърли вноса на каквато и да е ваксина. Всеки човек, страдащ от пандемията, знае колко важни са ваксините”, подчерта Торес.

Производителят на “Спутник V”, институтът Гамалея, отново настоя, че ваксината не съдържа репликиращ се вирус.

“Добре, че Anvisa започва да изяснява объркването, което създаде”, пишат те в Туитър.

Жив вирус?

Конфликтът се разрасна три дни след като от Anvisa обявиха, че са отхвърлила искане от няколко държави за внос на Спутник V, посочвайки, че нейните експерти са сигнализирали за несигурност около ваксината.

Бразилското правителство, което се бори да осигури достатъчно ваксини за 212 милиона души в страната, договаряше закупуването на 30 милиона дози от Спутник V.

Създателите на ваксината коментираха във вторник, че решението е политически мотивирано.

“Спутник V предприема процесуално производство за клевета в Бразилия срещу Anvisa”, обяви производителят в официалния акаунт на Спутник V в Туитър.

Anvisa направи неверни и подвеждащи твърдения, без да е тествала ваксината Спутник V”.

Спорът е свързан с аденовирусния вектор. Това е вирус, който обикновено причинява леко респираторно заболяване, но във ваксините е генетично модифициран, така че да не може да се репликира. Той е редактиран, за да носи ДНК инструкциите за човешки клетки за разработване на протеиновия протеин на вируса, който причинява Covid-19.

Това прави човешката имунна система да подготвена, в случай че се сблъска с истинския коронавирус.

Ваксината Спутник V използва два различни аденовирусни вектора за изпълнение на тази задача.

Според презентация на бразилския регулатор Anvisa, агенцията е определила, че бустерът може да се репликира, което означава, че след като влезе в тялото, аденовирусът може да продължи да се размножава.

Те добавиха, че това вероятно се е случило поради производствен проблем.

Одобрена от повече от 60 държави

Руската ваксина е одобрена за употреба в поне 60 страни.

Въпреки това тя все още не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата (EMA) или Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA).

Някои западни страни се отнасят предпазливо към Спутник V, кръстена на сателита от съветската епоха, поради опасения, че Кремъл ще използва ваксината като инструмент за прокарване на своите интереси в международен план.

Москва регистрира ваксината през август преди изпълнението на големи клинични изпитвания, но водещото медицинско списание The Lancet посочи, че тя е безопасна и има над 90% ефективност.

Спутник V в България

В сряда (28 април) здравната комисия към Народното събрание прие искането на БСП, с което се възлага на министерския съвет “да предприеме всички необходими действия, за да осигури достъп до руската ваксина Спутник V”. БСП внесе такова искане още през февруари, като тогава то бе отхвърлено.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов посочи, че според българските закони не е позволено да се внасят лекарствени продукти, които не са одобрени централизирано от европейския регулатор по лекарствата ЕМА.

Агенцията започна преглед на Спутник V, но все още е далеч от окончателно решение за употребата ѝ в ЕС.