Русия и изкуството да се промиват мозъци

[euvsdisinfo]

По време на война едно от най-ефикасните оръжия е дезинформацията. Целта е да се дезориентират едновременно противниците и общественото мнение, да се замъгли средата за всички. Точно това се случва сега, когато цели страни са затворени и хората са си по домовете, разтревожени и едновременно гладни за информация.

Европа е отслабена, Западът е отслабен, Италия е на колене. Европа се е фокусирала в оцеляване в кризата и времената след нея. Идеална среда за изкривяване на информацията и отслабване на противника. Идеално време за прокарване на антиевропейски тези.

Това е става още по-лесно, когато западните общества и самият ЕС  дават поводи за разочарование дори и сред проевропейските граждани.

От началото на епидемията COVID-19 вълната от фалшиви новини и конспиративни теории се разпространява със скорост, която е по-голяма от тази на коронавируса.

“През последния месец, когато огнището на болестта се прехвърли в Европа, специализираната служба на еврокомисаря за външна политика и сигурност отчете масово активиране на традиционните централи и “фабрики” за генериране на дезинформация”, съобщи Петер Стано, говорител а ЕК за външна политика и сигурност.

“Дезинформацията не идва от едно единствено действащо лице или източник. Специализираното звено на Комисията е в състояние да я проследи почти до първоизточника и уви, често той е един и същ. От началото на пандемията забелязахме засилено генериране на точно определен тип дезинформмация или изкриваване на половинчати данни, а само от Русия засякохме над 120 фалшиви новини.” подчерта Стано пред италианската преса.

За европейските експерти разпространението на дезинформация е атака срещу демокрацията. Ако един стратегически сектор, какъвто е разпространяването на информацията, е атакуван, това не може да не предизвика и ответна реакция. Най-добрата реакция е разобличението.

Социалните медии предоставят възможност на Брюксел да проследи следата до подателя. Оказва се, че той е същият, както и в предишни критични за Европа моменти.

Целта е винаги една: да се дестабилизира Европа, да се уплашат хората и да се минира доверието към националните и европейски институции, както и да се подкопаят основите на демократичните общества.

Кое е вярно и кое не? Кое е правдоподобно, но е лъжа?

Както повечето италиански колеги, потърсих по-сериозно проучване на фалшивите новини около коронавируса. Намираме доклад на Европейската комисия за дезинформацията около коронавируса, публикуван на 27 март.

Европейската комисия проследява информационния поток от януари насам и установява, че по-голямата част от заблуждаващите кампании за COVID-19 идват от “обичайните заподозрени“.

Комисията не се колебае да посочи Москва

Половината от заблужаващиъте новини са с директен подател като RT, Sputnik, Russia Beyond, New Eastern Outlook, останалите непряко са Geopolitica.ruKatehon.com, News Front, Strategic Culture Foundation, South Front, Oriental Review, One World, Info Brics, Russia-Insider, Russian-Faith, The Duran, The Saker, Fort Russ News,Global Research, Unz Review, Veterans Today, The Alt World.

Заключенията и проучването може да се прочетат на специализираният сайт на ЕК https://euvsdisinfo.eu/. Не може да не признаем качествата на руските професионалисти, специализирали в изработката на пропагандни кампании.

Ето някои няколко проверени от Еврокомисията и доказани “партенки”:

„Коронавирусът е създаден в американски лаборатории като биологично оръжия”, хипотеза на geopolitica.ru

“Коронавирус е лабораторно създаден с подсилен протеин на HIV или на прилеп”, (по избор).

В такъв един момент социалните мрежи в Италия завъртяха архивен материал на държавната телевизия RAI за разработки на китайска лаборатория ,която подсилвала протеини от прилепи и плъхове с вирус.

Публиката основателно се притесни и отправи запитвания към националната медия. Отговорът, който трябваше да разсее съменията, не беше особено убедителен. В обяснителнителен режим телевизията изреди серия от информации за различните коронавируси (знаем че са няколко), но главното, което остана в съзнанието на обикновената публика, бе, че китайците създават вируси.

Дори и за скептично настроените, включително пишещата тези редове, китайската научна дейност с вируси остава неясна.

Теорията за китайските лаборатории се хареса на мнозина и у нас, но пък влиза в противоречие с арабската секция на Спутник, която твърди, че вирусът бил дело на лаборатория на НАТО. “Коронавирус е създаден в Литва’, твърди Спутник на 15 март. И още: “Италианците се освобождават от пенсионерите с вируса, за да олекотят пенсионите раходи”.

Или “Пандемията е в услуга на Грета Тунберг“. Или е оръжие срещу проестиращите в Хонг Конг и жълтите жилетки във Франция…

“Бил Гейтс седи зад всичко”…

“Италианци свалят европейското знаме и го заменят с руско или китайско, (има избор на видео според знамето), източници са сайтове в Сърбия и Унгария.

“Шведски олигарси забраняват въвеждане на карантина”…

“Пандемията коронавирус е претекст на световният елит да поеме контрол над масите”…

“ЕС и НАТО се разпускат заради коронавируса”…

“Фармацевтичните компании го измислиха”…

За масово разпространяваните информации за лекарства или цяр срещу вируса ще си спестим мастилото, макар че дори Бойко Борисов се захласна по руските илачи.