Русия и САЩ удължават споразумението за ядрените оръжия

Руският президент Владимир Путин по време на работна видеоконферентна среща в държавната резиденция Ново-Огарево край Москва, Русия, 14 януари 2021 г. [Kremlin pool/EPA/EFE]

Русия и САЩ сключиха споразумение за удължаване на новия договор за контрол на ядрените оръжия Нов СТАРТ, обяви Кремъл във вторник. С този ход се запазва  последния по рода си пакт между двете най-големи ядрени сили в света.

Белият дом не потвърди веднага съобщението на Кремъл, но заяви, че президентът Джо Байдън и руският президент Владимир Путин са обсъдили въпроса по телефона и са се съгласили, че техните екипи работят спешно, за да завършат удължаването на споразумението, която изтича на 5 февруари.

Договорът Нов СТАРТ бе подписан през 2010 г. и е крайъгълен камък на глобалния контрол върху оръжията. Той ограничава арсеналите на двете ядрени сили до максимум 1550 бойни глави, което е с 30 на сто по-малко от предишния лимит, фиксиран през 2002 г. Също така ограничава броя на пусковите установки и тежките бомбардировачи до 800, което е достатъчно да бъде унищожена Земята.

Кремъл обяви дългоочаквания пробив в изявление, че Путин и Байдън са говорили за първи път, откакто президентът на Съединените щати встъпи в длъжност на 20 януари.

Москва и Вашингтон не успяха да се договорят за удължаване на договора при бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, чиято администрация искаше да наложи условия за подновяване, които Москва отхвърли.

Кремъл обяви, че Путин и Байдън “са доволни”, че по-рано във вторник са обменени дипломатически ноти между двете страни, които потвърждават, че пактът ще бъде продължен и че процедурите, необходими за влизането му  в сила, ще бъдат завършени през следващите дни.

Белият дом не потвърди, че са обменени дипломатически ноти, въпреки че тонът му бе оптимистичен.

“Президентите обсъдиха готовността на двете страни да удължат Новия СТАРТ за пет години, като се съгласиха екипите им да работят спешно, за да завършат удължаването до 5 февруари“, коментираха от Белият дом.

“Те също така се споразумяха да проучат дискусиите за стратегическа стабилност на редица оръжия и възникващи проблеми със сигурността.“, се казва в съобщението

Американски служител, който пожела анонимност, заяви, че планът е обменът на ноти да се случи във вторник.

На въпрос защо Вашингтон не е заявил изрично, че е постигнато споразумение, втори американски служител, също с условие за анонимност, каза, че са необходими някои стъпки, включително одобрение от Думата, долната камара на руския парламент. Самият договор не изисква законодателно одобрение за удължаване.

В изявлението си Кремъл заяви, че Путин е казал на Байдън, че нормализирането на отношенията между Москва и Вашингтон ще бъде в интерес на двете страни.

В него се казва още, че двамата лидери са обсъждали и решението на САЩ по време на администрацията на Тръмп да излезе от договора за отворено небе. Путин и Байдън разговаряха и за ядрената програма на Иран и конфликта в Украйна.

Белият дом подчерта, че Байдън има готовност да повдига въпроси, когато не е съгласен с Русия, и допълни, че той е потвърдил “твърдата подкрепа на САЩ за суверенитета на Украйна”.

Байдън е повдигнал и “други въпроси, които предизвикват загриженост“, включително отравянето на критика на Кремъл Алексей Навални и кибератаката, при която чрез  американската технологична компания SolarWinds Corp евентуално руски хакери са проникнали във федералните правителствени мрежи.

“Президентът Байдън ясно заяви, че САЩ ще действат твърдо в защита на своите национални интереси в отговор на действия на Русия, които вредят на нас или на нашите съюзници“, се казва в изявлението на Белия дом.