Русия няма да каже “да” на ядреното споразумение преди изборите в САЩ

Руска междуконтинентална балистична ядрена ракета по време на парада на Червения площад в Москва. [Shutterstock / ID1974]

Остават по-малко от четири месеца до изтичането на новия договор за неразпространение на стратегическите въоръжения СТАРТ. Съединените щати заявиха във вторник, че са постигнали “принципно споразумение“ с Русия за удължаване на последното двустранно споразумение за контрол на ядрените оръжия. Русия обаче отхвърли условията като “неприемливи“.

“Готови сме да удължим договора за новия СТАРТ за известен период от време, при условие че те в замяна се съгласят за замразяване на техния ядрен арсенал“, заяви специалният пратеник на САЩ за контрол на оръжията Маршал Билингсли.

Новият договор за стратегическите оръжия от 2010 г. (New START) ще изтече през февруари 2021 г., освен ако Вашингтон и Москва се съгласят да го продължат. На 8 април 2010 г. президентите Дмитрий Медведев и Барак Обама подписаха в Прага, валидния до 2020 г. нов СТАРТ договор за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия. След ратифицирането на договора се предвиждаше за следващите 7 години съкращаване на броя на бойните глави от 2200 на 1550 и броя на носителите от 1600 на 800.

“Ние вярваме, че има принципно споразумение на най-високите нива на двете ни правителства“, каза Билингсли и добави, че Москва трябва да даде окончателно одобрение на “джентълменското споразумение“ и да предложи допълнителни детайли.

“Готови сме да сключим това споразумение. Но Москва ще трябва да покаже и политическата воля да го направи “, уточни той.

Билингсли каза още, че Вашингтон все още настоява за участието на Китай, чиято ядрена програма напредва бързо.

“Всичко, за което сме се договорили с руснаците, трябва да бъде оформено и форматирано по начин, който да ни позволи да разширим това споразумение и върху Китай, когато те най-накрая седнат на масата за преговори“, каза Билингсли.

Предложението обаче вече беше отхвърлено от Пекин, който поиска да бъдат включени и други ядрени сили като Великобритания и Франция.

Билингсли подчерта, че Съединените щати все още търсят вариант за споразумение с Русия и са готови да предприемат реципрочни стъпки.

“Ако знаем нещо за руснаците, това е, че те са серийни нарушители на договори”, каза той.

Москва отрича споразумението

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков отрече постигнато споразумение и нарече предложенията на САЩ за СТАРТ “неприемливи“.

“Позицията на САЩ в полза на замразяването ни е известна отдавна, за нас е неприемлива“, каза Рябков, цитиран от РИА Новости.

“Това не е защото сме против замръзването, а защото трябва да се справим с проблемите на стратегическата стабилност в сложна среда: трябва да се справим с ракети-носители, да се справим с космическите програми, да се справим с противоракетната отбрана, която създават САЩ“, добави Рябков.

Няма подаръци за Тръмп

Рябков каза още, че Съединените щати няма да постигнат с Русия никакво споразумение за стратегически нападателни оръжия, “които да съвпадат с изборите им” на 3 ноември.

“Ако американците трябва да докладват на началниците си нещо, за което се твърди, че са се договорили с Руската федерация преди изборите си, те няма да го получат“, каза Рябков.

През последните месеци Вашингтон и Москва участваха в преговори за стратегическа стабилност, свързани с техните ядрени арсенали и удължаването на споразумението.

Миналата седмица делегации, оглавявани от Билингсли и Рябков, се срещнаха в Хелзинки за поредния кръг от преговори, но не беше ясно дали е имало някакъв истински пробив.

Кремъл заяви миналата сряда (7 октомври), че не вижда причина за оптимизъм в преговорите на Русия със САЩ.

Брюксел призовава за сделка

Във вторник група от над 75 евродепутати от повече от 20 европейски страни, както и дипломати от Парламентарната асамблея на НАТО, призоваха колегите си от Конгреса на САЩ  американските власти да се съгласят с удължаването на новия СТАРТ.

Те изпратиха писмо до Сената и Конгреса  и изразиха подкрепа за целта на администрацията на Тръмп за договаряне на нов договор с Москва, който обхваща повече оръжия и може да включва и Китай. Евродепутатите и дипломатите предупредиха, че може да няма достатъчно време за предоговаряне на такъв сложен договор.

“Удължаването на продължителността на Новия СТАРТ не е край“, пишат те. “Това е взаимноизгоден инструмент за поддържане на стабилност, прозрачност и предвидимост, докато заедно пишем нова глава за контрол на оръжията.“, казват те в писмото си.