Русия няма намерение да напуска Приднестровието

Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че Русия няма намерение да оттегля войниците си от Приднестровието. [Handout photo/EPA/EFE]

Руският външен министър Сергей Лавров отхвърли във вторник като “безотговорно“ предложението на новоизбрания президент на Молдова Мая Санду руските войски да напуснат отцепилата се Приднестровска република.

Руските сили са разположени в Приднестровието – дълга и тясна ивица на левия бряг на река Днестър, на север включва и малък район на десния бряг на реката. На изток граничи с  Украйна. Населена е основно с руснаци, украинци, молдовци  и българи (село Паркани). На неговата територия е провъзгласена през 1990 г. Приднестровска молдовска република, която няма международноправен статут. Молдова със закон обявява автономия на региона през 2005 г.

Приднестровието е един от “замразените конфликти“, провокиран от Русия, за да попречи на бившите съветски републики да се присъединят към Европейския съюз. Едно от изискванията за присъединяване към блока е да се решат всички проблеми със съседите. След анексията на Крим властите в Приднестровието поискаха да се присъединят към Русия, което предизвика опасения за бъдещата стабилност на региона.

В първата си реч след победата на изборите, проевропейски настроената Мая Санду призова руските войски да се оттеглят, като заяви, че “никога не е имало споразумение от страна на Молдова“ за тяхното присъствие в региона.

Тя добави, че Молдова “отдавна настоява“ руските миротворци да бъдат заменени от граждански наблюдатели в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Лавров заяви, че предложението на Санду едва ли ще помогне на процеса на уреждане на териториалните спорове и Москва “едва ли ще може да приеме подобни доста безотговорни искания”.

Руският външен министър добави, че “добрите отношения включват разглеждане на взаимни интереси и спазване на споразуменията, които са постигнати по-рано“.

48-годишната Санду, която е бивш премиер на Молдова, победи действащия президент Игор Додон, подкрепен от Москва, на изборите през ноември, като обеща балансирани връзки както с Русия, така и със Запада. Очаква се тя да поеме президентския пост в края на декември.

Изправена пред протести в бившите съветски републики Беларус и Киргизстан, където има има сериозно влияние, Русия открито подкрепи съперника на Санду Додон при гласуването.

Победата на Мая Санду на изборите означава “ново начало“ в отношенията между Молдова и ЕС, заявиха от Европейския парламент.

Резултатите от гласуването означават „победа за молдовската демокрация“ и „ново начало“ за страната с Европейския съюз.

Кампанията на Санду премина под лозунга “Време е за добрите хора“, които тя призова да се обединят и заедно да градят европейското бъдеще на Молдова без олигарси и корупция.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел също поздрави Мая Санду с избирането ѝ за президент на Молдова и заяви, че очаква сътрудничество с нея.

В профила си в Туитър той написа, че “победата на изборите е ясно отражение на надеждите на хората за по-добър живот без корупция и основан на демократичните норми, които всички спазват“.