Русия обяви, че държи връзка със САЩ заради Украйна

Руският заместник-външен министър и ръководител на делегацията Сергей Рябков присъства на конференция по Договора за неразпространение на ядреното оръжие  в Пекин, Китай, 30 януари 2019 г. [Pool / EPA / EFE]

Русия заяви в понеделник, че е в контакт със Съединените щати на високо ниво заради напрежението около границите на Украйна и отхвърли опасенията от натрупване на руска военна сила. Въпреки това, Москва обеща да отговори на новите украински санкции.

Американският президент Джо Байдън разговоря по телефона за първи път с украинския президент Володимир Зеленски в петък, за да предложи “неотменна“ подкрепа, след като западните държави и НАТО изразиха загриженост заради струпването на руски войски и военна техника в близост до границите на Украйна.

Неотдавна бе регистриран рязък скок на насилието в източния украински регион Донбас, където през 2014 г. правителствените войски воюваха срещу подкрепяните от Русия сепаратисти. Според Киев от тогава до сега в рози район са загинали 14 000 души.

“Ние сме в контакт с американците заради размириците и то на много високо ниво”, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от агенция Интерфакс.

Той обясни, че Москва е отхвърлила като “неоснователни“ опасенията на Вашингтон за ситуацията. Зам.-министърът обвини Украйна, че не е изпълнила споразуменията за региона.

“Ако нашите американски колеги бяха загрижени за Донбас, това наистина би спомогнало за стабилизирането на ситуацията“, каза той.

Украйна, западните страни и НАТО обвиняват Русия, че е изпратила войски и тежко въоръжение, за да подкрепи проруските сили в Донбас, които превзеха тази част от Източна Украйна през 2014 г. Русия казва, че предоставя само политическа и хуманитарна подкрепа на бойци-сепаратисти в това, което смята за вътрешен конфликт.

През уикенда Украйна наложи санкции на няколко руски компании, като обясни, че това, е част от програмата й за ограничаване на контрабандата.

В понеделник Кремъл обяви, че Москва ще отговори на тези санкции. Също така допълни, че руските власти ще преместят военните си сили от украинската граница, когато намерят за добре. Властите посочват, че придвижванията на военни части не представляват заплаха за Киев.

В неделя върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел обеща “непоколебима” подкрепа на блока за Киев и изрази сериозни притеснения от поведението на Русия на украинската граница.

“Сериозно сме разтревожени за руската военна дейност около Украйна“, написа Борел в Туитър след телефонен разговор с украинския външен министър Дмитро Кулеба.

“Украйна има непоколебимата подкрепа на ЕС за суверенитета и териториалната си цялост“, пише ръководителят на европейската дипломация.

Борел заяви, че ще проведе по-нататъшни разговори по въпроса с външния министър на Киев и външните министри от 27-те страни на ЕС на среща по-късно този месец.