Русия определя краен срок за капитулация на украинските войски в Мариупол

Спътникова снимка, предоставена от Maxar Technologies, показва горящи сгради в източната част на град Мариупол, Украйна, 9 април 2022 г. [Maxar Technologies/handout photo/EPA/EFE]

Руското министерство на отбраната заяви на украинските сили, които все още се сражават в обсаденото южно пристанище Мариупол, че трябва да предадат оръжията си от 6 ч. московско време (03:00 ч. по Гринуич) в неделя (17 април), за да спасят живота си.

По-ранното твърдение на Русия, че нейните войски са прочистили градската част на Мариупол, където се водят най-тежките боеве и най-тежката хуманитарна катастрофа, не може да бъде независимо потвърдено. Това е първият голям град, който пада под ударите на руските сили след инвазията на 24 февруари.

Москва заяви, че останалите бойци в Мариупол – които според нея са както украински, така и чуждестранни – са блокирани в стоманодобивния завод „Азовстал“.

„Отчитайки катастрофалната ситуация, която се е развила в металургичния завод „Азовстал“, както и ръководейки се от чисто хуманни принципи, руските въоръжени сили предлагат на бойците от националистическите батальони и чуждестранните наемници от 06:00 ч. (московско време) на 17 април 2022 г. да прекратят всякакви военни действия и да предадат оръжието си“, се казва в изявление на министерството на отбраната.

„На всички, които оставят оръжие, се гарантира, че животът им ще бъде пощаден.“

Съгласно условията на сделката, предложена от Русия в събота, останалите защитници в завод „Азовстал“ ще напуснат между 6:00 и 13:00 ч. московско време, без оръжия и боеприпаси.

Началото на предаването ще бъде обозначено с вдигане на флагове, заявиха от министерството: „От руска страна – червени; от украинска страна – бели, по целия периметър на Азовстал.“

Не последва незабавна реакция на предложението от страна на Киев.

В събота президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Русия, че „умишлено се опитва да унищожи всички“ в Мариупол, и заяви, че правителството му е в контакт със защитниците. Той обаче не взе отношение по твърдението на Москва, че украинските сили вече не са в градските квартали.

„Искам да бъда чут и разбран правилно: от началото на блокадата на Мариупол не е имало нито един ден, в който да не сме търсили решение – военно или дипломатическо“, каза Зеленски в нощното си видеообръщение.

„Но намирането на това решение е изключително трудно. Досега не е имало 100% реалистичен вариант.“

Мариупол, със стратегическото си местоположение на брега на Азовско море, е мишена от началото на войната. Той се намира на маршрута между анексирания от Русия полуостров Крим на запад и Донецката област на изток, която от 2014 г. насам е частично контролирана от проруските сепаратисти.

Руското министерство на отбраната съобщи, че досега е „евакуирало“ 168 000 души от Мариупол. Украйна заяви, че хиляди са били насилствено отведени.

Усилията за евакуация на цивилни от Мариупол – някои с помощта на Международния комитет на Червения кръст – многократно се проваляха, като двете страни отправиха взаимни обвинения.

Пълното превземане на Мариупол би дало на Русия възможност да построи сухопътен мост към Крим и да контролира целия северен бряг на Азовско море.