Русия отхвърли критиките на САЩ и обяви дългосрочна стратегия за климата

Руският президент Владимир Путин по време на сесия на срещата на върха на Г-20 на световните лидери чрез видеоконферентна връзка в Москва, Русия, 31 октомври 2021 г. [Kremlin pool/EPA/EFE]

Русия одобри дългосрочна стратегия за климата в понеделник (1 ноември), която е насочена към въглеродна неутралност до 2060 г., и отхвърли твърденията на САЩ, че не прави достатъчно по отношение на климатичните промени.

Президентът Владимир Путин, чиято е страна е четвъртият най-голям източник в света на парникови газове, не присъства и няма да може да говори на живо, но ще се включи с предварително записано съобщение, съобщи говорителят на Кремъл.

Отсъствието на Путин, както и на китайския президент Си Дзинпин, се разглежда като удар по перспективите за пробив в преговорите.

Голяма част от участниците подкрепят краен срок до 2050 г. за постигане на нетна нула на въглеродните емисии. Според тях така може да се предотврати най-екстремното глобално затопляне. Вместо това Русия и Китай са се ангажираха с такава цел до 2060 г.

След преговорите на Г-20 президентът на САЩ Джо Байдън разкритикува двете страни, че не са внесли конкретни предложения на масата за преговори. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли в понеделник тези критики по време на видеоконферентен разговор.

„Русия  полага огромни усилия и ще продължи да прави това за намаляване на антропогенната тежест върху климата, но това е процес, който изисква адекватни мерки от страна на всички държави“, каза той.

Песков обясни, че видеоконферентна връзка с Путин на живо няма да бъде осъществима. „Все пак в Глазгоу ще се проведе конференция по горско стопанство и управление на земеползването, а президентът вече записа обръщение към участниците в тази конференция“, каза той.

Правителството обяви, че е одобрило стратегия за до 2050 г. за намаляване на въглеродните емисии на парникови газове до 80% от нивата от 1990 г. и 60% от нивата от 2019 г.

Този основен „интензивен“ сценарий ще помогне на Русия за постигане на въглеродна неутралност не по-късно от 2060 г. Тази цел бе обявена от Путин по-рано тази година.

Русия ще започне да изпълнява зелени проекти през следващата година, включително такива, насочени към улавяне на въглерод, каза премиерът Михаил Мишустин на заседание на правителството, като се позова на технология, която все още е в много ранен етап.