Русия пак брани българската корупция, разобличена от САЩ

Руският посланик Елеонора Митрофанова по време на честванията на 3 март. [https://www.facebook.com/rusembul]

Руското посолство в София отново реагира на констатации от САЩ за българската корупция и погазените човешки права в страната. Публикуваният преди ден годишен доклад на Държавния департамент разбуни духовете в мисията.

“Отнасяме се с разбиране към загрижеността на нашите партньори от Съединените американски щати по повод “неспазването” на човешките права в редица страни по света, в частност, в такива като Русия и България. В съответния доклад за 2020 година Държавният департамент за пореден път е принуден да констатира, че далеч не всички са готови да живеят по натрапваните отвън океана ценности и шаблони”, се казва в позиция на посолството, огласена на официалната му страница във Фейсбук.

Американският доклад посочи като проблеми в България полицейско насилие и безразборни арести, проблеми с независимостта на съдебната власт, цензура в медиите, проблеми със свободата на изразяване, насилие и заплахи срещу журналисти, корпоративен и политически натиск върху медиите, корупция, насилие срещу хората от малцинствата и тези с различна различна сексуална ориентация.

В руската позиция се казва още, че докладът е “действително много полезен, особено за тези, които така или иначе са причастни към създаването му и получават за своя труд достойно възнаграждение”. Посолството иронично допълва, че с доклада властите в САЩ се борят с безработицата в страната, тъй като поръчват обемни проучвания и това било достойно за уважение.

“Що се отнася до липсата на самите Щати сред изброените в текста държави, тази досадна грешка е любезно поправена от нашите китайски колеги. Предлагаме на американските ни приятели да инкорпорират тази част в своя доклад и искрено им желаем успех в борбата за спазване на човешките права и свободи на територията на САЩ!”, заключва посолството и пуска линк към китайския доклад.

Неотдавна посолството реагира остро и на констатациите на американската мисия в България за корупцията в страната.