Русия подкрепи Сърбия в спора с Косово

Сръбският президент Александър Вучич. [EPA-EFE/ANDREJ CUKIC]

Ситуацията в северната част на Косово е предмет на голяма загриженост за Москва, каза руският посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко пред сръбския президент Александър Вучич в сряда.

Миналата седмица специални части на косовската полиция започнаха да конфискуват регистрационни табели на превозни средства със сръбски номера. Властите в Прищина съобщиха, че колите със сръбска регистрация трябва да платят пет евро за временни номера, които ще важат 60 дни.

Политическите партии на Косово се обединиха зад това решение, а сръбски войски се събраха по границата, след предполагаемо нападение срещу два офиса на косовското вътрешно министерство в събота.

Белград не признава едностранната декларация за независимост на Косово и вижда решението на Прищина за регистрационните табели като определящо статута му на суверенна държава.

Руският дипломат подчерта, че „отговорността за новата криза носят временните институции в Прищина, които нарушават или не изпълняват споразуменията, подписани по-рано“, се казва в съобщение, което бе разпространено от пресслужбата на сръбския президент.

Боцан-Харченко заяви, че „сръбската страна действа с най-голяма отговорност, докато Прищина не е дала никакви признаци, че иска да намери компромис“, се казва в съобщението на ведомството.

Миналата седмица посланикът, заедно с военния аташе на Русия в Сърбия генерал-майор Александър Цинченко, министъра на отбраната Сърбия Небойша Стефанович и ръководителя на генералния щаб на сръбската армия генерал Милан Мойсилович посети сръбската военна част в режим на висока готовност в град Рашка край Косово.

Вучич благодари за „активната подкрепа на Руската федерация за териториалната цялост и суверенитета на Сърбия“.

Вучич и Боцан-Харченко обсъдиха съвместни руско-сръбски проекти като част от подготовката за следващата сесия на Междуправителствения комитет по търговия и сътрудничество в икономиката и научните изследвания. Те обсъдиха и посещение в Сърбия на вицепремиера на Русия Юрий Борисов.

Сръбският президент каза, че се надява, че ще има честта да се срещне отново с руския си колега Владимир Путин през следващите месеци.