Руски журналистически въпрос докара Кирил Петков в парламента

Външният министър на Русия Сергей Лавров

Писмено зададен въпрос на руски журналист вдигна градуса на напрежението в България и доведе премиерът Кирил Петков в Народното събрание, за да се обяснява за ролята на страната в НАТО. От няколко седици Кремъл настоява да получи юридически гаранции от НАТО не само за спиране на разширяването, но да върне военното си присъствие в границите си от 1997 г. Съюзниците вече отхвърлиха това искане.

В петък бе разпросттранена новината, че Русия изрично споменава изтеглянето на НАТО от Румъния и България, което е представено като гаранция нейната за сигурност.

„Един от стълбовете на нашите инициативи, упоменат от вас, е съзнателно формулиран много ясно и не позволява двусмислени тълкувания. Става дума за изтеглянето на чуждестранните сили, оборудване и въоръжение, както и други стъпки за връщане към конфигурацията от 1997 г. на територията на държави, които към тази дата не са били членки на НАТО. Това включва както България, така и Румъния“, заяви външното министерство в писмени отговори на въпроси за годишната пресконференция на Сергей Лавров, цитирана от РИА Новости.

ГЕРБ моментално използваха темата и извикаха българският премиер Кирил Петков в Народното събрание. Петков се появи и лаконично да повтори, че България отхвърля руското искане.

„България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО. Като такъв решаваме сами да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори. Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем“, каза Петков.

По-късно през деня в своя позиция президентът Румен Радев каза, че „настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България е неприемливо и безпредметно“.

„В страната ни няма постоянно базирани съюзнически контингенти и бойна техника. Суверенното решение за подобно постоянно присъствие или временно разгръщане принадлежи на България, в съответствие със съюзните ни ангажименти. Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било“, се казва в позицията..

ГЕРБ призова за спешно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) и поиска по-детайлна позиция от премиера. Депутатът и бивш външен министър Даниел Митов разкритикува изказванията от последните седмици на военния министър Стефан Янев, който обясни „в лично качество“, че България не бива да приема войски на НАТО на своя територия.

„Докато НАТО категорично отхвърляше руските ултиматуми, българското правителство оглушително мълчеше“, се казва в позицията на ГЕРБ.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов също призова България да не се поддава на руските провокаци.

„Очевидно тези изявления са поредният елемент от руската стратегия да постави под съмнение избора на държавите от Централна и Източна Европа, включително България, да се присъединят към НАТО – сами, суверенно да решим как да защитим нашата национална сигурност и в какви съюзи да влезем, а не да се върнем в ситуацията, в която някой друг от великите сили САЩ и Русия решават кой да бъде в НАТО или не. България е направила своя избор“, каза Иванов.

Лидерът на проруската националистическа партия „Възраждане“ Костадин Костадинов каза, че България трябва да призова за деескалация на конфликта, но обясни, че „напрежението идва от страна на НАТО“

Преди два дни генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че е поканил Русия и съюзниците от пакта за нови разговори, в които да се търсят механизми за деескалация на напрежението между Украйна и Русия.

Близо 100 000 руски военнослужещи, включително танкове и въоръжение, са струпани в близост до границата на Украйна.

ГЕРБ поиска спешно да бъде изслушан в парламента премиера Кирил Петков заради прякото намесване на България в конфликта. Военният министър Стефан Янев каза в четвъртък вечерта, че в момента се разглеждат три сценария за действие, ако започне война в Украйна. Той смята, че българската армия може да реагира адекватно на такъв тип конфликти в близост до българските граници.

Преди ден Испания съобщи, че обмисля изпращането през февруари на шест изтребителя Eurоfighter в България заедно 100 души военен персонал. Идеята е да се помогне на страната с охраната на въздушното пространство заради зачестилите провокации с руски самолети.

В петък Нидерландия готвят позиционирането на два стелт изтребителя F 35 военни изтребители на наша територия. Испания изпрати военни кораби да се присъединят към военноморските сили на НАТО в Средиземно и Черно море.