Русия прави в България база за “прокарване на интереси в Европа”

[Комплекс "Камчия"]

Съветът за национална сигурност в Москва ще обсъди в присъствието на президента Владимир Путин одържавяването на почивния комплекс “Камчия”, разположен в едноименния курорт край Варна, съобщи “Дневник”. “Съгласен към, че това е уникален проект. Ако говорим за “мека сила”, това е неин идеален образец в най-позитивен смисъл.” Така отговоря външният министър Сергей Лавров на въпрос на сенатори дали Русия трябва да създаде от базата в Камчия “руски хуманитарен център като основна чуждестранна културно-хуманитарна площадка за прокарване на руските интереси в Европа”.

Сенаторите са установили, че сега ситуацията около този обект “деградира” и има проблеми със собствеността му. Лавров обяснява, че напоследък са се натрупали много негативни тенденции около комплекса. “Редица здания са затворени, други са дадени под наем. Не е съвсем ясна собствеността, има дългове по кредити, натрупани са доста тревожни фактори”, отговаря руският външен министър.

По същото време българският премиер Бойко Борисов преговаря за откриване на координационен център на НАТО във Варна, която е на 20 км. от Камчия.

След мартенското посещение на премиера Дмитрий Медведев в България външното министерство на Русия е подготвило мерки. Сред тях е предложението кметството на Москва да прехвърли на правителството собствеността върху лагера. Така издръжката му ще се поеме от държавния бюджет на Русия. “През юни са определени и срокове, но бюрократичната машина работи бавно”, допълва Лавров. “Под председателството на президента ще стимулираме такова решение и се надявам то да се изпълни бързо, защото по наша оценка ситуацията много бързо деградира”, твърди той.

От въпроса, зададен на правителството, се разбира, че схемата за одържавяване на “Камчия” е още от 2015 г. Сенаторите се притесняват, че е “повече от реална опасността комплексът да бъде изгубен”. “Това е първокласна материално-техническа база, която не отстъпва на детския лагер “Артек”, която може да се използва като площадка за работа със съотечествениците ни в Европейския съюз”, се казва в питането на сенаторите към правителството.

Договорът за изграждането на Санаторно-оздравителен комплекс “Камчия” бе подписан от бившия министър на социалната политика Емилия Масларова през септември 2008 г. и одобрен от правителството на Сергей Станишев. Комплексът в Камчия е еднолично акционерно дружество, собственост на правителството на град Москва. Откриването стана на 9 септември 2010 г. с участието на вече бившият кмет на Москва Юрий Лужков и тогавашния министър председател Бойко Борисов. През февруари 2016 г. департаментът по конкурентна политика на Москва обяви търг за продажба на целия комплекс при първоначална цена от тогавашния еквивалент на около 66.5 млн. евро.