Русия превръща в ад живота в Донбас преди срещата на лидерите на ЕС

Разрушенията в Харков [EPA-EFE/ORLANDO BARRIA]

Лидерите на ЕС се събират в Брюксел в четвъртък (23 юни), за да обсъдят предоставянето на официален статут на Украйна като кандидатка за членство. На този фон руските сили бавно напредват в Донбас, въпреки яростната съпротива на украинската армия.

Украинският президент Владимир Зеленски каза, че е провел „телефонен маратон“, като само в сряда е говорил с 11 европейски лидери.

“Ние се подготвяме за историческото решение на Европейския съвет. Остават само няколко часа до него“, каза той в ежедневното си обръщение. Но докато се очаква кандидатурата да бъде одобрена, някои членове са остават доста хладни по отношение на европейските перспективи за Украйна. Според скептиците процесът по присъединяване вероятно ще отнеме години, ако не и десетилетия.

На бойното поле в Донбас масираните руски бомбардировки превръщат живота на местните в „ад“, се казва в позицията на украинското правителство. Твърдението е, че украинската армия ще издържи толкова време, “колкото е необходимо“.

Русия обстрелва яростно населени места в Луганска област и стратегически важния град Северодонецк в продължение на седмици. Намиращият близо до Северодонецк град близнак Лисичанск е подложен на тежка бомбардировка. Превземането на двата града ще даде на Москва контрол над цялата Луганска област, което ще позволи на Русия да продължи настъплението в Донбас.

„Руската армия… просто унищожава всичко“ в Лисичанск, написа в Telegram Серхий Гайдай, губернатор на Луганска област. „Навън е просто ад“, допълни той.

„Нашите момчета държат позициите си и ще продължат да се държат толкова дълго, колкото е необходимо“, казва Гайдай.

Проруските сепаратисти твърдят, че са близо до обкръжението на Лисичанск и Северодонецк. „През последните няколко дни беше извършена огромна работа“, каза пред руската държавна телевизия Андрей Марочко, офицер от сепаратистката армия в Луганск.

„Останаха само бабите“

След като беше изтласкана от района Киев и други части на Украйна, руската армия се стреми да завземе източната част от страната. Но ежедневните бомбардировки продължават и другаде. Североизточният град Харков близо до руската граница беше почти изпразнен в сряда, съобщиха репортери на AFP, ден след като при обстрела на московските сили там бяха убити петима души.

Лейла Шойдри, млад жителка на Харков говори пред AFP в парк близо до операта. Тя казва, че ситуацията е „много лоша“. „Снощи сградата до моята се срути от бомбардировката, докато спях“, каза тя. 19-годишнният Роман Похоляй обяснява, че повечето жители са избягали от града. „Останаха само бабите“, каза той.

В сряда президентът Зеленски отново настоя за бързо доставяне на тежко оръжие от западните съюзници, след като по-рано обвини руската армия в „брутален и циничен“ обстрел в област Харков. При руските бомбардировки са загинали 15 души са били убити за един ден.

Докато Украйна очаква доставката на западни ракетни системи, Институтът за изследване на войната коментира, че използването на дронове, ключов фактор за ранния успех срещу руските сили, все повече се възпрепятства от подобрените способностите за противовъздушна отбрана на Русия.

Междувременно в централния град Запорожие жени бяха обучавани да използват автомати Калашников в градски бой, докато руските сили приближават.

„Когато можеш да направиш нещо, не е толкова страшно да вземеш картечница в ръцете си“, каза 29-годишната Уляна Кияшко, след като премина през импровизирана бойна зона в мазе.

Г7 е за „увеличаване на натиска“

Далеч от бойното поле, високопоставен американски служител във Вашингтон каза, че президентът Джо Байдън и други лидери на Групата на седемте, които провеждат среща на върха този уикенд в Германия, ще обявят нови мерки срещу Русия заради инвазията.

„Ще представим конкретен набор от предложения за увеличаване на натиска върху Русия“, каза служителят, добавяйки, че Зеленски ще говори на срещата на върха.

Москва тази седмица привика посланика на ЕС заради наложената от Литва блокда на Калининград. Територията, анексирана от Германия след Втората световна война, е на около 1600 километра от Москва, граничи с Литва и Полша.

Блокирайки стоките, пристигащи от Русия, Литва казва, че просто се придържа към санкциите в целия ЕС срещу Русия.. САЩ ясно изразиха отбранителния си ангажимент към Литва като съюзник в НАТО

САЩ казват, че ангажиментът на НАТО към Литва е „железен“ след заплахата от Русия. Германия също призова Русия да не „нарушава международното право“, като отмъщава на Литва.