Русия предупреди, че новият конфликт в Донбас може да “унищожи” Украйна

Танк на проруски бойци от самопровъзгласилата се Донецка народна република по време на военно учение недалеч от контролирания от тях град Горловка, Украйна, 28 януари 2020 г. [Dave Mustaine / EPA / EFE]

Русия предупреди в четвъртък, че сериозната ескалация на конфликта в Донбас може да “унищожи“ Украйна. Коментарът е по повод притесненията на НАТО заради струпването на руски войски на границата с Украйна.

Снимки  в социалните медии показват че Русия премества танкове, бронетранспортьори и друго оборудване в региони, които граничат с Украйна, включително Крим, който Москва анексира  през 2014 г.

Тези действия на руската армия са предизвикателство пред администрацията на американския президент Джо Байдън, която тази седмица проведе телефонни разговори с висши украински служители. След това публично изрази подкрепата си за правителството на президента Володимир Зеленски.

“Отчасти това е обичайната тактика, да се разпали отново конфликтът, за да създаде нестабилност. Така Русия показва, че е ключов играч“, коментира дипломат от ЕС. “Не можем да изключим, че Москва иска да покаже мускули пред администрацията на Байдън.“

Москва и Киев отдавна се обвиняват взаимно, че не спазват мирното споразумение за Донбас. Отношенията са допълнително обтегнати заради газопровода “Северен поток 2”, който ще стига до Германия, но ще заобиколи Украйна.  Киев и Вашингтон настояват, че проектът трябва да бъде спрян, както и  репресиите в Украйна.

НАТО заяви, че се безпокои от струпването на руски военни части по границата по време на среща на посланиците от Алианса. Те обсъдиха скорошния пик на насилие в източния регион Донбас. Там украинските войски водеха тежки боеве с подкрепяните от Русия сепаратистки сили в конфликт, в който според изчисленията на Киев от 2014 г. са загинали 14 000 души .

Американският министър на отбраната Лойд Остин разговаря с украинския си колега Андрий Таран и “осъди скорошните ескалации на руските агресивни и провокативни действия в Източна Украйна“, заяви Пентагонът.

“Потвърдих нашата непоклатима подкрепа за суверенитета, териториалната цялост и евроатлантическите стремежи на Украйна“, написа Остин в Туитър

Украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини Русия в “системно нагнетяване“ на ситуацията  в Донбас и Крим.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков омаловажи струпването на военни части и обясни,  че “това не бива да притеснява никого и не представлява заплаха за никого“. Русия предприема мерки, за да гарантира сигурността на собствените си граници, уточни той.

“Има повишена активност по периметъра на руските граници от страна на НАТО, други съюзи, отделни държави – всичко това ни задължава да бъдем бдителни“, каза Песков.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че по-голямата част от украинските военни изглежда са разбрали опасността от “тежък конфликт“ в Донбас.

“Силно се надявам те да не бъдат “подстрекавани“ от политици, които пък са подстрекавани от Запада, ръководен от САЩ“, каза Лавров.

“Руският президент Путин обяви това не много отдавна, но думите ми са актуални и днес, че тези, които се опитат да започнат нова война в Донбас,  ще унищожат Украйна.“

Загриженост на НАТО

Представител на НАТО заяви пред Ройтерс, че Москва подкопава мирните усилия в Източна Украйна.

“Съюзниците споделиха загрижеността си относно скорошните мащабни военни дейности на Русия в и около Украйна. Съюзниците също са загрижени от нарушаването на прекратяването на огъня през юли 2020 г. от руска страна,  което доведе до смъртта на четирима украински войници миналата седмица “, каза служителят.

Украйна, западните страни и НАТО обвиняват Русия, че е изпратила войски и тежки оръжия, за да подкрепи своите съюзници в Донбас. През  2014 г. те завзеха част от Източна Украйна

Русия казва, че предоставя политическа и хуманитарна подкрепа само на бойци-сепаратисти във вътрешния конфликт.

Украинското военно разузнаване обвини Русия в провокации, чрез които се стреми да създаде претекст за изпращане на допълнителни руски военни части в Донбас.

“Освен това не е изключен опит за проникване на руските окупационни сили  в Украйна“, се казва в изявлението на НАТО.

ЕС никога няма да признае незаконното анексиране

Кабинетът на върховния представител за външната политика и сигурността Борел определи руските действия като “поредното нарушение на международното хуманитарно право“.

Той подчерта европейските опасения от руските действия по украинската граница.

“Руската федерация започна поредната кампания в незаконно анексираната Автономна република Крим и град Севастопол за набиране на жители на полуострова във Въоръжените сили на Руската федерация”, се казва в изявлението.

Той подчерта, че “Руската федерация е обвързана с международното право и е длъжна да осигури защитата на правата на човека на полуострова“ и отново заяви, че “ЕС не признава и няма да признае незаконното анексиране“ на Крим и неговия главен град Севастопол.