Русия разположи войски в Нагорни Карабах след споразумението за прекратяване на огъня

Изглед на крепостта Шуша, след като азербайджанската армия взе града под свой контрол, в Нагорни Карабах. [Handout photo/EPA/EFE]

Руски мироопазващи войски са разположени в опустошеният от войната анклав Нагорни Карабах, като част от споразумението за прекратяване на огъня чрез посредничеството на Русия. Реакциите в Ереван показват, че споразумението е поражение за Армения и териториални придобивки за Азербайджан.

Армения, Азербайджан и Русия заявиха, че са подписали споразумение за прекратяване на военния конфликт след шестседмично кръвопролитие.

Арменският премиер Никол Пашинян за първи път обяви подписването на договорката в социалните мрежи във вторник, а по-късно президентът на Русия Владимир Путин и на Азербайджан Илхам Алиев потвърдиха новината.

“Подписаното тристранно споразумение ще се превърне в решаващ момент в уреждането на конфликта“, каза Алиев по време на онлайн среща с руския президент.

Споразумението, договорено от Армения, Азербайджан и Русия, доведе до прекратяване на огъня в полунощ на 10 ноември, като сложи край на конфликт, който през отне живота на хиляди през последните шест седмици и принуди десетки хиляди души да напуснат домовете си.

Територията е международно призната като част от Азербайджан, но населена и доскоро напълно контролирана от етнически арменци, които бяха отблъснати от въоръжените сили на Азербайджан след шест седмици тежки боеве. Армения проведе етническо през 90-те години, а азерското население беше изгонено.

Баку заяви по-рано в понеделник, че е завзел още десетки населени места в Нагорни Карабах, ден след като обяви победа в битката за стратегически позиционирания втори по големина град на анклава.

Настъплението на азербайджанците обаче беше помрачено от инцидент. В понеделник Азербайджан призна, че по погрешка е свалил руски военен хеликоптер Ми-24 над Армения, убивайки двама членове на екипажа и ранявайки трети. В изявление Азербайджан се извини, предлагайки да плати обезщетение.

Но изглежда превземането на град Шуша от азербайджанците, но наричан от арменците  Шуши, е бил повратна точка. Той е разположен на върха на планината с изглед към Степанакерт, градът, считан от арменската администрация за столица на анклава.

Видеоклип на азерското министерство на отбраната, публикуван в интернет, показва, че азербайджанският национален флаг се вее над пустите улици в Шуша.

Съгласно постигнатото споразумение Азербайджан ще запази всичките си териториални придобивки, включително втория град на анклава Шуша, а етническите арменски сили трябва да предадат контрола върху множество други територии  до 1 декември.

Руските миротворци ще останат в Нагорни Карабах поне пет години. Путин каза, че те ще бъдат разположени по фронтовата линия и в създадат коридор, свързващ региона и Армения.

“Работим за това, споразуменията да създадат необходимите условия за дългосрочно и пълноценно уреждане на кризата около Нагорни Карабах на справедлива основа и в интерес на арменския и азербайджанския народ“, каза руският президент.

Руското министерство на отбраната заяви, че е започнало разполагане на 1 960 военнослужещи.

Споразумението вероятно ще се разглежда като знак, че Русия все още е главният арбитър в двете бивши съветски републики, въпреки че мащабът на турското участие остава неясен и интересът на Анкара към региона рязко се увеличава.

Турция твърдо подкрепяше Азербайджан, докато Русия има пакт за отбрана с Армения и военна база там. Във вторник Анкара заяви, че споразумението за прекратяване на огъня е осигурило важни придобивки за своя нейния съюзник Азербайджан в конфликта с Армения.

“Братският Азербайджан постигна важна победа на бойното поле и масата за преговори. Искрено поздравявам този свещен успех “, каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу в Туитър. „Ще продължим да бъдем с душите си с нашите азербайджански братя.“

Арайк Арутюнян, лидерът на международно непризнатия регион Нагорни Карабах, заяви във Фейсбук, че е дал съгласие “да се прекрати войната възможно най-скоро“.

“Решението се взема въз основа на задълбочените анализи на бойната обстановка и след консултация с най-добрите експерти в областта”, каза премиерът Пашинян.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че Турция също ще участва в миротворческите усилия.

Размирици в Армения

В Армения премиерът Пашинян се опита да излезе достойно от ситуацията.

“Решението беше взето въз основа на задълбочен анализ на бойната обстановка и съвместно с най-добрите експерти“, каза той за споразумението в социалните медии.

“Това не е победа, но не е и поражение, ако не се смятаме за победени. Никога няма да се смятаме за победени и това ще се превърне в нов старт от ерата на нашето национално единство и възраждане.”

В същото време в Ереван избухнаха размирици. Няколкостотин протестиращи се събраха пред правителствените сгради, за да протестират срещу споразумението и настояха да  говорят с Пашинян. Те скандираха: “Няма да се откажем“, имайки предвид Нагорни Карабах.

Видео, публикувано в социалните мрежи, показва как десетки хора нахлуват в правителствена сграда и парламента и чупят мебели. Пашинян заяви, че всеки, замесен във вълненията, ще бъде строго наказан.

Арменските протестиращи тръгнаха към официалната резиденция на министър-председателя в Ереван, след обявяването на прекратяването на огъня, съобщи местният вестник Norlur.am.