Русия се гневи на членството на Северна Македония в НАТО

В сряда (1 април) руското министерство на външните работи излезе с много остро  изявление, с което се опита да омаловажи и осмее скорошното присъединяване на Северна Македония към НАТО.

След приключването на процедурата по ратифициране, на 27 март Северна Македония стана 30-ия член на НАТО. Това нанесе пореден удар върху надеждите на Москва да запази влиянието си в Западните Балкани, след като Черна гора и Албания вече се присъединиха към Алианса.

Знамето на Северна Македония беше издигнато в централата на НАТО в Брюксел на скромна церемония заради пандемията от коронавирус. Международната преса не обърна особено внимание на събитието.

Русия изглежда се възползва от това, подчертавайки липсата на излишен блясък и публичност в сравнение с предишните разширявания на НАТО. Руското външно министерство отправи и иронични коментари по повод изявленията на външния министър на Северна Македония.

“Въпреки извънредната ситуация в Северна Македония, нейните лидери все пак отделиха време да се превъзнасят за историческия характер на присъединяването на страната към НАТО, което уж щяло да осигури стабилност и сигурност на Скопие. Външният министър Никола Димитров дори нарече членството на страната в НАТО “завет на нашите бащи и деди”.

“Това, което обаче не беше споменато, e колко близо е датата на присъединяване до годишнината от началото на бомбардировките над Югославия от НАТО”, се казва в изявлението.

Въздушните удари на НАТО срещу Югославия продължиха от 24 март до 10 юни 1999 г. По това време Република Македония вече беше независима държава, но пострада косвено заради притока на бежанци от Косово.

За разлика от Белград, който заяви, че никога няма да стане член на НАТО, Скопие изразяваше желание за членство от години. Основната пречка беше ветото от съседна Гърция заради спора за името на страната, решен със споразумението от Преспа от 12 юни 2018 г.

Русия се позова и на това, което смята за законови нередности в начина на ратифициране на споразумението от Преспа, и по-специално ниската избирателна активност на референдума, проведен в Северна Македония на 30 септември 2018 г.

Министерството на външните работи на Русия писа:

“Според националното законодателство избирателната активност на референдума за членство в ЕС и НАТО на 30 септември 2018 г. е била твърде ниска, за да се счете резултатът за валиден. Различни случаи на намеса във вътрешните работи на Северна Македония, включващи дори изнудване и сплашване, станаха обществено достояние. Всичко това остана незабелязано от нашите западни партньори, които обикновено са толкова стриктни за буквата на закона”.

Русия твърди, че присъединяването на слаба страна като Северна Македония едва ли увеличава силата на НАТО и  дава да се разбере, че ползата на станата от това членство също е съмнителна.

“Очевидно е, че членството на Скопие в Aлианса не носи добавена стойност за европейската, регионалната или националната сигурност. […] Сега обаче от Скопие се изисква незабавно да увеличи разходите си за отбрана и покупки на западни, предимно американски, оръжия и техника”.

“Това е цената, която македонската нация ще трябва да плати, преостъпвайки суверенитета си по военно-политически и други въпроси. Що се отнася до обещаните дивиденти в сигурността, Алиансът не винаги е в състояние надеждно да защити своите членове или дори да сложи край на старите спорове помежду им За сметка на това обаче е овладял изкуството да замита подобни въпроси под килима”.

Русия разчиташе на продължилата дълго ратификация на присъединяването на Скопие към НАТО от страна на държавите членки и на антизападната опозиция в самата Македония, надявайки се, че националистическата партия ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски ще дойде на власт и ще постави на пауза присъединяването към Алианса.

Северна Македония трябваше да проведе предсрочни избори на 12 април, но те бяха отложени заради пандемията на коронавирус. На 17 март Испания стана последната страна, ратифицирала присъединяването на западната ни съседка.